Άγκυρα-ΡΚΚ: Μπρα ντε φερ ισχύος και εντυπώσεων

του Σάββα Καλεντερίδη

Το έχουμε υπογραμμίσει σε προηγούμενα άρθρα μας ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία με τον τρόπο που επιχειρείται, μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα με τις ΗΠΑ, θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, της Κίνας, της Αιγύπτου (να μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος με τη Συρία αποτέλεσαν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία - ΗΑΔ), του Ιράν, και φυσικά του κουρδικού παράγοντα.


Στον τουρκικό Τύπο (εφημερίδα Sözcü) αναφέρθηκε ότι ήδη η Ρωσία αντέδρασε έντονα για την επικείμενη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ το Ιράν μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Press TV, που διευθύνεται από τους περίφημους Φρουρούς της Επανάστασης, πρόβαλε στις 21 Ιουλίου 2015, στο αγγλόφωνο πρόγραμμά του, μια είδηση σύμφωνα με την οποία η κόρη του Ερντογάν Σιουμεγιέ επισκέφθηκε σε νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία νοσηλευόμενους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός εμπλέκει την Τουρκία στον αιματηρό πόλεμο της Υεμένης. Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό (κρατικό) Πρακτορείο Anadolu, παρότι η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε με διάφορους μηχανισμούς τη δυσφορία της για τις αντιτουρκικές εκπομπές του συγκεκριμένου σταθμού, αυτές συνεχίζονται!
Η αιγυπτιακή πλευρά δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον επισήμως, όμως ενδιαφέρον έχει να δούμε τι γίνεται με την αντίδραση της κουρδικής πλευράς στις επιθέσεις που δέχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι μεν πρώτες συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα – αφού όσοι γνωρίζουν από πολεμικές επιχειρήσεις ξέρουν ότι αεροπορική επιχείρηση που δεν υποστηρίζεται από επιχείρηση του στρατού ξηράς έχει ελάχιστα αποτελέσματα.
Οι δεύτερες συνεχίζουν κατά χιλιάδες τις συλλήψεις ατόμων που βρίσκονται κοντά στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του σκληρού πυρήνα του ΡΚΚ και των ανταρτών με την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου περιμένουν κάθε πρωί τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν αν τα ποσοστά του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μετά τις αεροπορικές επιθέσεις και την αντίδραση των Κούρδων, έχουν πέσει κάτω από το όριο του 10%, για να κανονίσουν την… πορεία τους, που οδηγεί στην αναγόρευση του Ερντογάν σε… πάπα πασών των Τουρκιών!
Η κουρδική πλευρά, το ΡΚΚ συγκεκριμένα, γνωρίζοντας ότι μια έντονη αντίδραση στις επιθέσεις που δέχεται θα οδηγούσε σε αποσυσπείρωση τους πολίτες, μέρος του 13% που τους ψήφισε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 αντιδρά έξυπνα και με τρόπους που δεν γίνονται και πολύ αισθητοί στο σύνολο της τουρκικής κοινωνίας. Ενώ γίνονται επιθέσεις μικρής κλίμακος, με 22 νεκρούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς μέχρι στιγμής στο διάστημα του ενός μηνός, ενώ οι αντάρτες διακόπτουν την κυκλοφορία εθνικών οδών και πυρπολούν φορτηγά που συνεργάζονται με το κράτος και εργοτάξια δημόσιων έργων, οι αντάρτες αποφεύγουν να κάνουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακος, με δεκάδες νεκρούς, που θα συντάρασσαν την κοινωνία και θα δημιουργούσαν πρόβλημα στους μη κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους τους.
Με άλλα λόγια, κάνουν επίδειξη δύναμης, κάνουν ορισμένες επιθέσεις για να κρατήσουν υψηλά το ηθικό των ανταρτών αλλά και του κουρδικού λαού στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, αλλά αφήνουν και την πόρτα ανοιχτή για τη συνέχιση των συνομιλιών με το τουρκικό κράτος, όπως το ζήτησε αλλεπάλληλες φορές το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Χαρακτηριστική της στάσης που κρατά η κουρδική πλευρά, είναι η δήλωση του εκ των στρατιωτικών ηγετών του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, συγγραφέα του βιβλίου Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν, που μεταφράσαμε και εκδώσαμε εμείς:
«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν με πόλεμο, ας έλθουν, τους περιμένουμε. Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι ένα φιάσκο. Εμείς παραμένουμε πιστοί στη συμφωνία του Ντολμάμπαχτσε, θέλουμε ειρηνική λύση.
»Στις 24 Ιουλίου, την ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, που έθαψε τους Κούρδους, άρχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις χωρίς να τους προκαλέσουμε. Το έκαναν για το 13% των εκλογών και λόγω της συνένωσης των καντονιών Τζεζίρε και Κομπάνι. [...]
»Το ΙΚ είναι δίδυμο κράτος με την Τουρκία. Δεν πρόκειται να τους επιτεθούν, εμείς είμαστε ο στόχος […].
»Μέχρι στιγμής έχουμε οκτώ νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και δύο νεκρούς από νάρκη. Και το κυριότερο, οι μονάδες των ανταρτών μας δεν έχουν βάλει καν το δάχτυλο στη σκανδάλη.
»Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όλοι…».
Είπε κι άλλα ο Καραγιλάν, όμως αυτά αρκούν για το άρθρο μας. Τα λοιπά εν καιρώ…
http://www.dimokratianews.gr/content/51340/mpra-nte-fer-entyposeon
thumbnail
About The Author

0 comments