Απορρίπτει το Ισραήλ την παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Πλατεία των Τεμενών


REUTERS/AMMAR AWAD
Το Ισραήλ απέρριψε με δριμύτητα την ιδέα, που αποδίδεται στη Γαλλία, της ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης. 
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητεί τρόπους για επέμβαση στις ανησυχητικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας στη Γερμανία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Μέση Ανατολή για συνομιλίες με τον προέδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.
Η Δυτική Οχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο αραβικός τομέας της πόλης, ο οποίος κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, βρίσκονται στο κέντρο βίαιης κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες που δημιουργεί φόβο για την έκρηξη νέας παλαιστινιακής Ιντιφάντα.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι καθημερινές από την 1η Οκτωβρίου, οι αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων συνεχείς, ενώ κύμα επιθέσεων με μαχαίρι νεαρών Παλαιστινίων κατά Ισραηλινών στρατιωτικών, αστυνομικών και εβραίων πολιτών έχει προκαλέσει νευρικότητα έως και κύμα πανικού στο Ισραήλ.
Οι συνήθως πολύχναστοι δημόσιοι χώροι στην Ιερουσαλήμ ήταν την Κυριακή έρημοι, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί μαζικά.
Ο δήμος του Τελ Αβίβ απαγόρευσε την είσοδο στα σχολεία των μελών του προσωπικού που είναι επιφορτισμένα με την καθαριότητα την ώρα της παρουσίας των μαθητών, για τον φόβο επιθέσεων. Το μέτρο αφορά «τόσο τους Άραβες όσο και του εβραίους υπαλλήλους», διευκρίνισε εκπρόσωπος του δήμου. Οι Ισραηλινοί Άραβες (17,5% του πληθυσμού του Ισραήλ), είναι Ισραηλινοί πολίτες και αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία του μη διδακτικού προσωπικού που απασχολείται στα ισραηλινά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ναυτεμπορική
thumbnail
About The Author

0 comments