Προσέγγιση των Πατριαρχών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων επιχειρεί η Ελλάδα - Οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί λόγω... Κατάρ

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Με αφορμή το διεθνές συνέδριο που αρχίζει τη Δευτέρα στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου) και οι δύο Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννης και Ιεροσολύμων Θεόφιλος συναντώνται για πρώτη φορά μετά την απόφαση της Αντιόχειας να διακόψει την επικοινωνία με τα Ιεροσόλυμα.
Έντονες προσπάθειες τόσο από εκκλησιαστικής, όσο και από διπλωματικής πλευράς, καταβάλλονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα, προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου οι Προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, επικαλείται σε δημοσίευμά του το «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO». 
Με αφορμή το διεθνές συνέδριο που αρχίζει τη Δευτέρα στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι δύο Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννης και Ιεροσολύμων Θεόφιλος συναντώνται για πρώτη φορά μετά την απόφαση της Αντιόχειας να διακόψει την επικοινωνία με τα Ιεροσόλυμα. Η παρουσία τους θεωρείται μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να επανέλθει ο διάλογος και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν προβαίνει σε επιβεβαίωση, αλλά ούτε και σε διάψευση.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιθυμούν να παύσει η εκκλησιαστική διένεξη μεταξύ των δύο αρχαιότερων Πατριαρχείων, σε μια εποχή μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη για όλο τον χριστιανικό κόσμο στην περιοχή, αλλά και εν όψει της Πανορθόδοξης Συνόδου του 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Να προστεθεί ότι πριν από δύο χρόνια είχε απαχθεί ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος μέχρι σήμερα αγνοείται.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013, όταν η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο για το Κατάρ. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αντέδρασε και τόνισε προς τα Ιεροσόλυμα ότι η κίνηση είναι αντικανονική, αφού η περιοχή του Κατάρ ανήκει στη δική του δικαιοδοσία. Τα Ιεροσόλυμα απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και προέβαλαν τα δικά τους επιχειρήματα.
Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, οι δύο πλευρές όχι μόνο δεν έχουν βρει τη χρυσή τομή, αλλά σταμάτησαν και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Μάλιστα, στην πρόσφατη Σύναξη των Προκαθήμενων των Ορθόδοξων Εκκλησιών ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν παρέστη επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ η αντιπροσωπεία του δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ υπάρχει μόλις μία ενορία η οποία εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες ξένων εργαζόμενων στη χώρα και διπλωματικών στελεχών, αφού στο συγκεκριμένο κράτος υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου γηγενής ορθόδοξος πληθυσμός.
thumbnail
About The Author

0 comments