Ορχάν Παμούκ: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε λουτρό αίματος

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 


Την δραματική προειδοποίηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, οδηγεί την Τουρκία σε ένα αιματηρό εμφύλιο από τον οποίο πολύ δύσκολα θα εξέρθει, απεύθυνε ο πασίγνωστος διεθνώς και βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ.

Ο πολύ γνωστός Τούρκος διανοούμενος, γνωστός για τους αγώνες του για την δημοκρατία στην Τουρκία, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφήμερα La Repubblika και η οποία αναδημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα του κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν ότι είναι υπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση και την έξαρση της σύγκρουσης με τους Κούρδους και ότι αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, θα οδηγήσει την Τουρκία σε ένα ανεξέλεγκτο λουτρό αίματος.


Η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία, όπως υποστήριξε ο Ορχάν Παμούκ, θυμίζει την περίοδο του 1970 στην Κωνσταντινούπολη όπου σχεδόν κάθε μέρα γίνονταν ένοπλες συγκρούσεις με πολλά θύματα μεταξύ αριστερών και δεξιών.

Ο Τούρκος συγγραφέας κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις για να πολεμήσει τους Τζιχαντιστές και αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι τους στήριξε, γεγονός που το πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά η Τουρκία.

«Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να κυβερνήσει σαν απόλυτος δικτάτορας την Τουρκία και αυτό με κάνει να ανησυχώ γιατί είναι απρόβλεπτος και ικανός για όλα για να επιτύχει τον σκοπό του ενώ η χώρα βαδίζει σε πολύ κρίσιμες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παμούκ στην συνέντευξη του.

Σίγουρα όλα αυτά είναι σοβαρά και προέρχονται από ένα Τούρκο διανοούμενο άριστο γνωστή της εσωτερικής κατάστασης στην χώρα του, γι’ αυτό και θα πρέπει να μας βάλουν σε σοβαρές σκέψεις για τις προσέχεις εξελίξεις που αφορούν και εμάς άμεσα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία παρά τα ύπουλα κόλπα

O,τι και να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να επηρεάζει θετικά τα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici, που δημοσιεύτηκε χθες, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, δηλαδή κάτι λιγότερο από το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου. Αν οι προβλέψεις των δημοσκόπων επιβεβαιωθούν, τότε το ΑΚΡ για άλλη μία φορά δεν θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Οκτωβρίου, πριν από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα που κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, δείχνει ότι το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζει το 27,6%, το εθνικιστικό MHP το 15,8% και το φιλοκουρδικό HDP το 13,6%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το 10% που απαιτείται για την είσοδό του στη Βουλή. Αν τελικά οι κάλπες των επερχόμενων εκλογών δώσουν τα παραπάνω ποσοστά στα κόμματα, τότε το AKP θα έχει 256 έδρες στο Κοινοβούλιο των 550 μελών, αρκετά λιγότερες από τις 276 έδρες που χρειάζονται για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Και ενώ τα κόμματα της Τουρκίας συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες εξαιτίας του μακελειού στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT ότι 12 άνθρωποι συνελήφθησαν για αναρτήσεις τους στο twitter που αφορούσαν την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για την επίθεση είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και μπορεί να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.
thumbnail
About The Author

0 comments