Επανάσταση στη βιοϊατρική - Ο βάκιλος της αιώνιας νιότης

Ρώσος επιστήμονας πειραματίζεται με πανάρχαιο βακτήριο που ζει καταψυγμένο για εκατομμύρια χρόνια, και πιστεύει ότι μέσα στην κυτταρική δομή του φυλάσσεται το μυστικό της μακροζωΐας και της γονιμότητας.
Ο βάκιλος «Bacillus F» (Frost), με τις μοναδικές ιδιότητές του, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μέχρι και 140 χρόνια, αλλά και να διατηρούν ταυτόχρονα την αναπαραγωγική λειτουργία τους. Ρώσος επιστήμονας για να δοκιμάσει στην πράξη τις αναζωογονητικές ιδιότητες του βακτηρίου, πειραματίστηκε …  με τον εαυτό του! 
Για πάνω από έξι χρόνια, ο διδάκτορας γεωλογικών και ορυκτολογικών επιστημών, Ανατόλι Μπρουσκόφ, πειραματίστηκε με πανάρχαια βακτήρια σε ποντίκια. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό: Τα τρωκτικά άρχισαν να ζουν περισσότερο και πιο χαρούμενα, και έτσι, ο επιστήμονας αποφάσισε να δοκιμάσει την επίδραση του μικροοργανισμού στον εαυτό του.


Σύμφωνα με τον Μπρουσκόφ, ο «Bacillus F» έχει ηλικία περίπου τριών εκατομμυρίων ετών και έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα λόγω του μόνιμα παγωμένου εδάφους στο οποίο διαβιούσε. Ο ρώσος επιστήμονας βρήκε το βακτήριο –δραστική ουσία της αιώνιας νιότης- κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής στην παγωμένη Γιακουτία. «Σχεδόν αμέσως, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο μικροοργανισμός με την πρώτη εξέταση δεν έδειξε κάποια σημάδια γήρανσης», λέει ο Μπρουσκόφ, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Γεωκρυολογίας της Γεωλογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. «Μαζί με τους συναδέλφους μου αναπαράγαμε το βακτήριο και αρχίσαμε να το μελετάμε. Αποδείχθηκε ότι, παρά την ομοιότητα των κυττάρων του βακτηρίου με τα ανθρώπινα, ζει περισσότερο. Αρχίσαμε να εκχέουμε διάλυμα με τον «Bacillus F» στα ποντίκια και διαπιστώσαμε, ότι ζούσαν κατά 20%-30% περισσότερο από τα κοινά τρωκτικά». Όταν κατέστη σαφές ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, μελετώντας όλες τις πιθανές παρενέργειες, ο Μπρουσκόφ, δοκίμασε το διάλυμα στον εαυτό του. «Δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου ούτε για μια στιγμή», είπε ο επιστήμονας στη RBTH.

Μια ακόμα ευκαιρία για ζωή

Το διάλυμα σχεδόν αμέσως άρχισαν να το αποκαλούν «ελιξίριο της νεότητας», παρά τον σκεπτικισμό και τα πολλά επιφυλακτικά σχόλια συναδέλφων. «Τα βακτήρια, όλως περιέργως, πέθαιναν αμέσως όταν εισέρχονταν στον οργανισμό, αλλά την ίδια στιγμή, τα ποντίκια ήταν σαν να … ξαναγεννήθηκαν!», λέει ο βιολόγος Βλαντίμιρ Ρέπιν, επικεφαλής του εργαστηρίου στην αρχική φάση των ερευνών.
Ένα νέο χάπι «γυμναστικής» κατά της παχυσαρκίας
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο «Bacillus F» μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περίπου 140 χρόνια. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη βιομηχανική παραγωγή του βακίλου. Θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε τον μοναδικό μηχανισμό διατήρησης της βιωσιμότητας του βακτηρίου.

Το «σκοτεινό» μέλλον του βακίλου

«Το μη τυπικό βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα και η μοναδική χημική σύνθεση των πρωτεϊνών, προκαλούν μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση όταν προσλαμβάνεται στον οργανισμό άλλων μικροοργανισμών. Η ανοσία αυξάνεται απότομα, αυτό είναι γεγονός. Αλλά προς τα παρόν, δεν είναι σαφές ποια είναι η επίδραση του βακίλου μακροπρόθεσμα», σχολιάζει η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας και Βασικής Ιατρικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), Ναντέζντα Μιρόνοβα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η «μηχανή» των βακτηρίων ή, όπως λέμε στην επιστημονική γλώσσα, οι μεσολαβητές που αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά στις ενέσεις, είναι δύο ουσίες ρυθμιστές του ανοσοποιητικού, η γλουταμίνη και η ταυρίνη. Επιπλέον, το γονιδίωμα του «Bacillus F» είναι σημαντικά μακρύτερο απ’ ό,τι έχουμε μέχρι σήμερα συναντήσει σε βακτήρια. Οι επιστήμονες έχουν βρει σε αυτό επιπλέον 600 -προηγουμένως άγνωστα- γονίδια.
«Είμαι βέβαιος ότι ανάμεσα σε αυτά τα γονίδια θα βρούμε εκείνο που είναι υπεύθυνο για τη μακροζωΐα. Το βακτήριο λόγω του συγκεκριμένου γονιδίου ζει εκατομμύρια χρόνια, και είμαστε υποχρεωμένοι να το προτείνουμε σαν αντικείμενο έρευνας στις φαρμακευτικές εταιρείες», λέει ο ακαδημαϊκός, διευθυντής του Ινστιτούτου Κρυόσφαιρας της Γης της ΡΑΕ, Βλαντίμιρ Μέλνικοφ. «Το έργο που θα πρέπει να γίνει, είναι γιγαντιαίο, αν και ήδη από τώρα έχουμε θετικές ενδείξεις για να προχωρήσει η έρευνα. Για παράδειγμα, μερικά πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια-πειραματόζωα, βοήθησαν να αποκατασταθεί η αναπαραγωγική λειτουργία τους και τα ζώα άρχισαν ξανά να πολλαπλασιάζονται»
thumbnail
About The Author

0 comments