Φαινόμενα καθεστωτισμού - Απάλειψαν ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου στον κ. Τσίπρα και μετά τη θύελλα δίνουν εξηγήσεις

Διευκρινίσεις για το Κυπριακό
Το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα ανέλαβε χθες την πλήρη ευθύνη για την παράλειψη, από το αρχικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, της ερώτησης Τουρκάλας δημοσιογράφου αναφορικά με την Κύπρο και την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας και της σχετικής απάντησης του κ. Τσίπρα, που παρ’ ολίγον να δημιουργήσει ζήτημα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, παράλληλα, να χαρακτηρίσει «γελοιότητα» την εκτίμηση που διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές ότι «επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού», αποδίδοντάς την σε προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός τεχνικού λάθους στην απομαγνητοφώνηση. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά τις δηλώσεις του με τον κ. Νταβούτογλου, παραδέχονταν ότι ο πρωθυπουργός στις αναφορές του στο άνοιγμα κεφαλαίων στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας με την Ε.Ε. «κάπως τα μπέρδεψε».

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία δεν φάνηκε να επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα, και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε συνεχή επαφή και «δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς, ότι στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά».

Τα τρία ζητήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου ο κ. Τσίπρας έθεσε, σε σχέση με το Κυπριακό, τρία ζητήματα, κατόπιν συνεννόησης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων, το εδαφικό και περιουσιακό και, τέλος, σε σχέση με την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, τη διασύνδεση από τη Λευκωσία του ανοίγματος κεφαλαίων με το άνοιγμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για την Κύπρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια κατ’ αρχήν θετική, σε λεκτικό επίπεδο, ανταπόκριση υπήρξε από τον κ. Νταβούτογλου μόνο για το ζήτημα των εγγυήσεων και ενδεχομένως αυτό εξηγεί και τη δημόσια αναφορά του κ. Τσίπρα σε λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις. Για τα υπόλοιπα θέματα η τουρκική πλευρά δεν έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά.
Kαθημερινή
thumbnail
About The Author

0 comments