Ισοδύναμα, φόρος στο κρασί και το λαθρεμπόριο

Τα κρατικά ταμεία χάνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 200.000.000 Ευρώ από το λαθρεμπόριο οινοπνεύματος το οποίο καλύπτεται με ένα διαρκές, αόρατο πέπλο προστασίας. Θα υπάρξει άραγε κάποιος Υπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης που θα ξεριζώσει τον καρκίνο του λαθρεμπορίου οινοπνεύματος το οποίο ζει και βασιλεύει ατσαλάκωτο εδώ και ολόκληρες δεκαετίες;
.
«Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους»
Πλάτωνας 427-347 π.Χ.
Η νέα (αριστερή) κυβέρνηση της Ελλάδος που κατέλαβε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 υποχρεώθηκε, μετά από πολλούς κύκλους, αναταράξεις, δημοψήφισμα και δεύτερες εκλογές μέσα σε 9 μήνες, να προσγειωθεί ανώμαλα στον συγκεκριμένο διάδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας άρον-άρον «μνημονιακή υποτέλεια»*.
Στα πλαίσια αυτά και στην προσπάθεια να επιβληθούν επειγόντως μέτρα τα οποία περιέχουν πολύ έντονη ιδεολογική και πολιτική ασυνέπεια, η Ελληνική Κυβέρνηση παρασύρεται διαρκώς σε αλλεπάλληλα λάθη και εσφαλμένες επιλογές. Όπως εκείνη της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή την «εξομοίωση» του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, απέναντι ακριβώς στην «ανταγωνιστική» Τουρκία με εντυπωσιακά χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Προσωπικά, θεωρώ τον  αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τον πιο συμπαθή και εργατικό από τους περισσότερους Υπουργούς της κυβέρνησης παρά τον αντιπαθέστατο ρόλο που έχει επωμιστεί – σε πλήρη αντίθεση με άλλους (Σία, Τασία, Φίλης) που έχουν ή είχαν συμπαθέστατους ρόλους και κατάφεραν να γίνουν αντιπαθέστατοι ή αποκρουστικοί,  με τα λόγια και τα έργα τους.
Η εσπευσμένη αναζήτηση «ισοδυνάμων» οδήγησε την Κυβέρνηση μας σε επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 0,20 Ευρώ / λίτρο στο κρασί, ένα από τα ελάχιστα πλέον εθνικά προϊόντα της χώρας μας που παραμένουν ζωντανά με υψηλή προστιθέμενη αξία, ανάλογα βέβαια με ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής, την παλαίωση, την συσκευασία κ.π.α.
Η «αθώα» εκ πρώτης όψεως αυτή φορολογία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αθώα. Προσαυξάνεται, ενσωματωμένη στην τιμή πώλησης, με 50% περίπου κέρδους χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου καθώς και με 23% Φ.Π.Α (επί του τελικού συνόλου) φθάνοντας τελικά τα 0,37 Ευρώ / λίτρο κρασιού.
Σε μια αγορά όπου πέντε στις οκτώ από τις μεγαλύτερες οινοποιίες της χώρας μας είναι ζημιογόνες τα τελευταία χρόνια της κρίσης (Πλήρη οικονομικά στοιχεία στο άρθρο μας 31ης Αυγούστου 2015 με τίτλο «Top 10: Οι μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας το 2014/2015»), σε μια αγορά όπου το μέσο κόστος ενός λίτρου Ελληνικού κρασιού βρίσκεται στα επίπεδα των 0,50 Ευρώ / λίτρο, η επιβολή τελικής επιβάρυνσης ίσης με το 75% (περίπου) του μέσου κόστους ενός λίτρου Ελληνικού κρασιού, ασφαλώς και δεν είναι η πιο έξυπνη ή ανώδυνη φορολογία!
Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές που ασφαλώς δεν πληρώνουν ειδικό φόρο κατανάλωσης και αν υποθέσουμε ότι ο φόρος θα πληρωθεί τόσο σε όλες τις εισαγωγές όσο και από το σύνολο της Ελληνικής οινοποιίας χωρίς την παραμικρή  «διαρροή» (πρακτικά τελείως αδύνατο), το σύνολο των εσόδων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται ούτε καν να πλησιάσουν τα 50 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο, όπως προκύπτει καθαρά από τον παρακάτω πίνακα:
.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΤΟΥΣ 2014
ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΤΟΥΣ 2014
.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν διατηρείται ζωντανό ένα διαχρονικό λαθρεμπόριο οινοπνεύματος το οποίο έχει ισχυρή επιρροή σε κάθε κυβέρνηση (δεξιά, σοσιαλιστική ή αριστερή) μέσα από μόνιμα πρόσωπα «παντός καιρού» που συμμετέχουν στα εκάστοτε κέντρα αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών και τα οποία αποδεικνύονται διαχρονικά πανίσχυρα, ανεξάρτητα από Υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται χωρίς να μπορούν να βάλουν χέρι στο προκλητικό λαθρεμπόριο!
Όπως πολύ αναλυτικά περιγράφουμε στο άρθρο μας 7ης Ιουλίου 2015 με τίτλο «Χύμα Αποστάγματα: Εκρηκτικό κοκτέιλ λαθρεμπορίου & νοθείας» τα κρατικά ταμεία χάνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 200.000.000 Ευρώ από το λαθρεμπόριο οινοπνεύματος το οποίο καλύπτεται με ένα διαρκές, αόρατο πέπλο προστασίας!
Τα διαχρονικά πρόσωπα «παντός καιρού» που συμμετέχουν στα εκάστοτε κέντρα αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών υποστηριζόμενα από βουλευτές κάθε χρωματικής απόχρωσης οι οποίοι κόπτονται κυριολεκτικά για τα συμφέροντα της εκλογικής τους πελατείας, αποτελούν ένα απροσπέλαστο τείχος προστασίας του λαθρεμπορίου οινοπνεύματος. Το αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες Υπουργοί που έχουν παρελάσει από το Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία εικοσαετία, να μην μπορούν να αγγίξουν καθόλου το «κύκλωμα» αυτό, ανεξάρτητα από πόσο ικανοί ή εργατικοί και αν είναι ή αν υπήρξαν!
«Πολλά τα λεφτά Άρη» έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην αξέχαστη ταινία «Λόλα» του 1964. Αυτά ακριβώς τα «πολλά λεφτά» μοιράζονται απλόχερα κάθε χρόνο στους λαθρέμπορους οινοπνεύματος ανεξάρτητα αν το κράτος αναγκάζεται να επιβάλλει επώδυνη φορολογία ακόμα και στα πιο αδύναμα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας με την διαρκή αύξηση των έμμεσων φόρων ή να καταδικάζει σε αργό θάνατο την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση που γονατίζουν κάτω από αλλεπάλληλα χτυπήματα.
.

Συμπέρασμα

Θα υπάρξει άραγε κάποιος Υπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης που θα ξεριζώσει τον καρκίνο του λαθρεμπορίου οινοπνεύματος το οποίο ζει και βασιλεύει ατσαλάκωτο εδώ και ολόκληρες δεκαετίες;
Θα σταματήσει άραγε η διαχρονική θυσία πολλών Ιφιγενειών στον βωμό των μεγάλων κερδών αδίστακτων λαθρέμπορων που απολαμβάνουν διαρκή και «αχρωμάτιστη» πελατειακή προστασία;
Θα αξιοποιηθούν επιτέλους τα υφιστάμενα «ισοδύναμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως χωρίς να καταστρέφεται άλλο ο παραγωγικός ιστός που απέμεινε στην οικονομικά ρημαγμένη Ελλάδα μας;
Ερωτήματα που θα έπρεπε κανονικά να είχαν καταφατική απάντηση από μια νέα κυβέρνηση που στρέφεται για «πρώτη φορά αριστερά».
Με από αυτά όμως που βλέπουμε όλοι μας, είναι φυσικό να αμφιβάλλουμε πάρα πολύ…
*Χαρακτηρισμός του νυν Υπουργού Παιδείας για την Κυβέρνηση Σαμαρά.
thumbnail
About The Author

0 comments