Tι υποστηρίζει η Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Τουρκία: Η κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο. 


Επιπλέον το ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα μςε την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. "ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.
Νωρίτερα βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυματισμένο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.
"Ενας ρώσος πιλότος", ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. "Ο Θεός είναι μεγάλος", λέει άλλη φωνή.
Το βίντεο εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ενας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.
Σύμφωνα με πηγές ένας από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.
Το παρασκήνιο στην υπόθεση των Τουρκμένων φαίνεται να εχει περάσει απαρατήρητο τις τελευταίες μέρες.

thumbnail
About The Author

0 comments