Τουρκική εισβολή στη Μοσούλη, με την ανοχή των ΗΠΑ και τις ευλογίες του Μπαρζανί;

Για "τουρκική εισβολή" κάνει λόγο η κυβέρνηση του Ιράκ 
Τουρκία και ΗΠΑ ανακατεύουν και πάλι την "τράπουλα" στην Μέση Ανατολή


Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.


Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Νωρίτερα χθες, μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Οι αμερικανικές αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σήμερα δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης;

Στρατιωτική βάση ιδρύει η Τουρκία στην Μπασίκα δυτικά της Μουσούλης στο Βόρειο Ιράκ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ η οποία αναφέρει ότι στις 4 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον πρόεδρο του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εδώ και δύο χρόνια στην Μπασίκα βρίσκονταν 90 Τούρκοι κομάντος οι οποίοι εκπαίδευαν τους Κούρδους Πεσμεργκέ και τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο με την νέα συμφωνία στάλθηκε το Τρίτο Τάγμα Κομάντος του Σιίρτ το οποίο αποτελείται από 400 άντρες.

Πριν δύο μέρες έγινε αλλαγή φρουράς της μονάδας η οποία περιλαμβάνει και 25 τανκς. Η μεταφορά των τανκς έγινε από την Θράκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα παραμένει στην περιοχή μόνιμα σαν στρατιωτική βάση. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία απέχει μόνο δέκα χιλιόμεντρα από την περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι σχολιάζεται πως πρόκειται για προετοιμασία της χερσαίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των Πεσμεργκέ και των άλλων δυνάμεων οι οποίοι εκπαιδεύονται εκεί.

15.000 Τούρκοι στρατιώτες κατά των Κούρδων… αλλά όχι ακριβώς στα σύνορα!

«Η Τουρκία είναι έτοιμη με 15.000 στρατιώτες και άρματα μάχης», βροντοφώναξε, με το γνωστό ύφος, το νέο-Οθωμανός σουλτάνος Ταγίπ Α’, ο οποίος απείλησε εισβολή στην Συρία κατά του PYD των Κούρδων, σε περίπτωση που τολμήσουν κάποια κίνηση εναντίον της «αυτοκρατορίας».

Πάντως, πέραν των λεονταρισμών, ο Ερντογάν ανέφερε πως…τα στρατεύματα δεν βρίσκονται στα σύνορα, αλλά σε συγκεκριμένη περιοχή έτοιμα να αντιδράσουν σε κινήσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!

Ο Ερντογάν είπε ακόμα πως η Τουρκία μάχεται στο πλευρό της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την επιστροφή του από το Κατάρ όπου υπέγραψε ενεργειακές συμφωνίες με τους παλιόφιλους, συνυποστηρικτές του ΙΚ, σεΐχηδες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η συμφωνία για την επίσπευση της προμήθειας φυσικού αερίου από το Καταρ, μια κίνηση με σαφή στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία. 

Πληροφορίες Υenisafak, Χουτιέτ, CNN-Turk, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://kostasxan.blogspot.gr/

0 σχόλια