Το Πεκίνο τρίτη ημέρα σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω ρύπανσης



Την Τρίτη, η Τιενανμεν στο Πεκίνο είναι κάθε άλλο παρά η πλατεία της Ουράνιας Ειρήνης: Η κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα.

Η πόλη καλύπτεται με ομίχλη ακόμη πυκνότερη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, παρά τη διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων εργοστασίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες, με την ορατότητα να περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα.Το Πεκίνο είναι η πρωτεύουσα «παγκόσμιος πρωταθλητής» στη ρύπανση, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στην ατμόσφαιρα της κινεζικής πρωτεύουσας έρχεται την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις πλούσιες χώρες «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους», κυρίως των οικονομικών, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αμερικανικής πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στις 13.00 πυκνότητα αιωρουμένων σωματιδίων 621 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περισσότερες από 24 φορές πάνω από το ανώτατο όριο των 25 μ.γ. που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τη Δευτέρα, είχε φθάσει τα 945 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο νότιο Πεκίνο.

Αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν διάμετρο 2,5 micron και εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.

Παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ρύπανσης, ο συναγερμός διατηρήθηκε στο πορτοκαλί επίπεδο, πριν από το μέγιστο κόκκινο επίπεδο, το οποίο, όπως εξηγεί η εφημερίδα Global Times, κηρύσσεται «σε πιο σοβαρές καταστάσεις».


Πηγή:in.gr
thumbnail
About The Author

0 comments