Το φοβικό σύνδρομο της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (2Δ) και τον Προέδροτης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (2Α) (Abdel Fattah El Sisi) προσέρχονται για τη συνάντησή τους, στην Αθήνα, την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (2Δ) και τον Προέδροτης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (2Α) (Abdel Fattah El Sisi) προσέρχονται για τη συνάντησή τους, στην Αθήνα, την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea BonettiΓΡΆΦΕΙ Ο ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΏΤΗΣ
Ήταν μια αναπάντεχη «Ισπανική υποχώρηση». Περιμέναμε όλοι με αρκετή αγωνία την τρίτη Τριμερή Διάσκεψη ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο και αισθανθήκαμε μεγάλη απογοήτευση και ντροπή για τα αποτελέσματά της. Φοβούνται  την Τουρκία και δεν τολμούν να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ τους.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που οι ηγέτες των τριών κρατών συναντώνται. Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 και υπέγραψαν την Διακήρυξη του Καϊρου και η δεύτερη στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 υπέγραψαν την   Διακήρυξη της Λευκωσίας. Έτσι και τώρα, στην τρίτη αυτή συνάντηση, υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν την ίδια ακριβώς πράγματα που είχαν κάνει και τις δύο προηγούμενες φορές.
Αυτή την περίοδο υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο με απώτερο σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των τριών κρατών. Τώρα είναι μεγάλη ευκαιρία γιατί το νέο καθεστώς την Αιγύπτου είναι απόλυτα εχθρικό προς την Τουρκία και, πολύ σωστά, Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές του ώστε να υπάρξει μια τριμερή οριοθέτηση των τριών κρατών που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης με αποτέλεσμα να μην έχει θαλάσσια σύνορα η Τουρκία με την Αίγυπτο.
Συνεχίζουν πάντως να μας κοροϊδεύουν όταν αναφέρονται στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων τους που πρέπει να αποφασίσουν για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ΑΟΖ τους. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν ήδη καθοριστεί αλλά, εάν το παραδεχτούν, θα πρέπει τότε να υπογραφεί η οριοθέτηση των ΑΟΖ, κάτι που φοβούνται να κάνουν   γιατί τρέμουν την αντίδραση της Τουρκίας.
AOZ-The Beauty of AOZ01
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της διάσκεψης, χρησιμοποίησε πάλι την ξεχασμένη δημιουργική ασάφεια όταν δήλωσε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Κατέληξε λέγοντας ότι συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.
Είναι χρήσιμο να δούμε τι ακριβώς εννοούσε ερμηνεύοντας τις λέξεις που χρησιμοποίησε. Μίλησε για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών και ξαφνικά πετάει τις λέξεις «όπου αυτό είναι δυνατό». Δηλαδή που δεν είναι δυνατή αυτή η οριοθέτηση; Ουσιαστικά, δεν είναι πουθενά δυνατή, γιατί στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντιδρά η Τουρκία. Στην οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αντιδρά η Τουρκία που ισχυρίζεται ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Και τέλος στην προσπάθεια να συμπληρωθεί η ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και Αιγύπτου αντιδρά η Τουρκία που αρνείται να δώσει πλήρη δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Η Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οι Αμερικανοί, βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή γιατί την έχουν ήδη εξερευνήσει και είναι ο λόγος που δεν επιθυμούν την τριεθνή οριοθέτηση γιατί είναι η περιοχή που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι που συνεχίζουν, προκλητικά, να αναφέρονται ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας έτσι την Ελλάδα από την Κύπρο.
Πολύ φοβούμαι ότι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου, μπορεί να παριστάνουν ότι είναι έτοιμοι να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους αλλά, ουσιαστικά, ετοιμάζονται να κάνουν μια τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ τους ώστε να μη χρειαστεί να οριοθετήσουν και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, και επιπλέον, να μη γίνει η οριστική και πλήρης οριοθέτηση ανάμεσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Και βέβαια ούτε να μας περνά από το μυαλό ότι ο Τσίπρας και ο Αναστασιάδης θα οριοθετήσουν τις ΑΟΖ των δύο κρατών τους.
Και ξαφνικά εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασχολείται με ακρωνύμια όπως το PSI και η ΑΟΖ. Το δεύτερο είναι ένα εθνικό θέμα, που δεν γνωρίζει αλλά δικαιολογείται να ασχοληθεί με αυτό. Αλλά το PSI τι το ήθελε; Με βαρύγδουπο τρόπο έκανε μια σημαντική δήλωση ότι «για το ασφαλιστικό ευθύνεται το PSI» και, βέβαια, ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα και ο κ. υπουργός της Εθνικής Άμυνας ο οποίος ζήτησε εξεταστική για το επάρατο PSI. Πως του ξέφυγε και δεν ζήτησε και εξεταστική για τους υδατάνθρακες;
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος στη πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία αναφέρθηκε για πρώτη φορά, από τότε που ανέλαβε την Προεδρία, στο θέμα της ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματταρέλλα και ασχολήθηκε πάλι με την ΑΟΖ όταν είπε:
«Ένα τελευταίο ζήτημα επιθυμώ να θέσω, πόσο καλές είναι οι σχέσεις οι οποίες αφορούν και τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των καθορισμό της ΑΟΖ. Έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά και από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, στον τομέα αυτό. Τα θέματα θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει, πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία».
Ο Έλληνας Πρόεδρος έπρεπε να γνωρίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο κρατών έγινε το 1977 όταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο μέντοράς του Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όσον αφορά τον καλό δρόμο που βρισκόμαστε για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών σίγουρα θα υποστήριξε τη θέση του Νίκου Κοτζιά που ετοιμάζεται να κάνει μια παράνομη τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Τέλος, για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο αγνοώντας μια μικρή λεπτομέρεια ότι δηλαδή πρέπει πρώτα να γίνει ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και μετά να ακολουθήσει η οριοθέτησή της.
http://mignatiou.com/2015/12/to-foviko-sindromo-tis-trimerous-diaskepsis-elladas-kiprou-ke-egiptou/
thumbnail
About The Author

0 comments