Μαθαίνουμε αρχαία ελληνικά;

Για κοίτα αυτό!
Αρχαία Ελληνικά στα δημοτικά της Βρετανίας!
Εσύ γνωρίζεις να διαβάζεις αρχαία ελληνικά; Και όμως είναι πανεύκολο να ξεκινήσεις και να αγαπήσεις την γλώσσα μας! Καταρτίσαμε λοιπόν μία λίστα με την ύλη και τα διαδικτυακά εργαλεία που εμείς χρησιμοποιούμε για την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών.

Για τα μαθήματά μας χρησιμοποιούμε δύο εξαιρετικά βιβλία με τα οποία μπορεί κανείς να μάθει αρχαία ελληνικά σαν παιχνίδι. Το πρώτο είναι ελληνικό και το δεύτερο ξενόγλωσσο αλλά τόσο καλό που με ελάχιστα αγγλικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Αρχικά λοιπόν:

"Ελληνική Αγωγή - Μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσης Α' κύκλος σπουδών" της Άννας Τζιροπούλου - Ευσταθίου, εκδόσεων Γεωργιάδη.

μαζί με αυτό:
http://www.protoporia.gr/elliniki-agogi-vivlio-kathigitoy-kai-meletis-a-kyklos-spoydon-p-108876.html

Περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα που γίνονται στο Α' έτος σπουδών της Ελληνικής Αγωγής. Συνολικά υπάρχουν 31 μαθήματα με πολλά κείμενα, ασκήσεις και σχολιασμό. Ακολουθώντας τα βήματα αυτού του βιβλίου και μόνο, μαθαίνει κανείς να διαβάζει ακόμη και να μιλάει αρχαία ελληνικά χωρίς να το καταλάβει. Μάλλον αυτό θα έπρεπε να ήταν το σχολικό βιβλίο για τα αρχαία...

Για αργότερα μπορείτε να συνεχίσετε με τον δεύτερο τόμο:
http://www.protoporia.gr/elliniki-agogi-mathimata-archaias-ellinikis-glossis-v-kyklos-spoydon-p-108878.html

μαζί με αυτό:
http://www.protoporia.gr/elliniki-agogi-vivlio-kathigitoy-kai-meletis-v-kykloy-spoydon-p-138496.html

Το ξενόγλωσσο βιβλίο μας δεν είναι άλλο από το επιτυχημένο και ανάρπαστο σε όλο τον κόσμο "Αθήναζε" του Oxford University. Αυτό απευθύνεται σε ξένους που δεν ξέρουν καθόλου ελληνικά και ειδικά σε παιδιά, γιαυτό για έναν Έλληνα, κάνει τα αρχαία παιχνίδι! Είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό βιβλίο αρχαίων ελληνικών που έχει κυκλοφορήσει. Τα αρχαία κείμενά του είναι γραμμένα από καθηγητές με τέτοιο τρόπο που οδηγούν βήμα - βήμα τον μαθητή να φθάσει να καταλαβαίνει όλο και πιο δύσκολες μορφές της γλώσσας. Είναι τόσο εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιείται από όλα τα σχολεία του κόσμου με απίστευτα αποτελέσματα!

Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://www.scribd.com/doc/27527663/Athenaze-An-Introduction-to-Ancient-Greek-Book-I
και εδώ:
http://www.projethomere.com/ressources/ancient_greek01book.pdf

Υπάρχει και βοηθητικό Workook:
Εμείς χρησιμοποιούμε και online βοηθήματα όπως αυτά: Πρακτικές ασκήσεις για το βιβλίο Athenaze: Οπωσδήποτε θα χρειαστείτε μία γραμματική της αρχαίας ελληνικής. Από τις εκδόσεις Κυριακίδη έχει επανεκδοθεί η επιτυχημένη γραμματική του Αχιλλέα Τζαρτζάνου. (Εμείς στα μαθήματά μας την δίνουμε σε φωτοτυπημένο αντίτυπο. Επίσης επανεκδόθηκε από τις ίδιες εκδόσεις και το Συντακτικό του Τζαρτζάνου.)

Για online γραμματική χρησιμοποιούμε και το blog "Αρχαία Ελληνικά".

Πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών είναι η ιστοσελίδα Ελληνικός Πολιτισμός, που έχει πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό online. Έχει γίνει εργασία με μεγάλη επιμέλεια:
Τέλος, για τον ελεύθερο χρόνο μας στο σπίτι υπάρχει η ιστοσελίδαwww.memrise.com με την οποία κάνουμε πρακτική στα αρχαία ελληνικά με διασκεδαστικό τρόπο. Απευθύνεται σε ξένους, αλλά θα ωφελήσει κι εμάς αν την χρησιμοποιούμε καθημερινά, αντί να σπαταλούμε άσκοπο χρόνο στο Facebook. Εδώ υπάρχει course για το βιβλίο Athenaze: αλλά και άλλα ενδιαφέροντα: Δεν έχετε λοιπόν παρά να ξεκινήσετε με την παρέα σας και να αφιερώσετε δύο διασκεδαστικές ώρες την εβδομάδα στα αρχαία ελληνικά!
thumbnail
About The Author

0 comments