Οι γυναίκες της Συρίας ενώνονται για να σώσουν χριστιανικές πόλεις από το ΙΚ

  • Mου λείπουν τα δύο παιδιά μου... αλλά παρηγοριέμαι με τη σκέψη ότι παλεύω για την προστασία του μέλλοντός τους"
  • “Δεν φοβάμαι το Ισλαμικό Κράτος. Θα είμαστε εδώ, και τώρα και στο μέλλον, σε όσες μάχες κι αν χρειαστεί, εναντίον αυτών των τρομοκρατών“

Γαλλικό πρακτορείο AFP  & Sputnik News 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Τα μέλη του τάγματος με την ονομασία «Γυναικείες Δυνάμεις Προστασίας της Επικράτειας μεταξύ των Δύο Ποταμών» προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, αλλά έγιναν μία γροθιά μπροστά σε ένα κοινό όραμα: να προστατεύσουν το μέλλον της χώρας και των οικογενειών τους.


Μια αμιγώς γυναικεία ομάδα πολιτοφυλακής στη Συρία θα ολοκληρώσει σε λίγες μέρες την εκπαίδευσή της στο ειδικά διαμορφωμένο στρατόπεδο εκπαίδευσης στη βορειοανατολική πόλη Al-Qahtaniyeh. Οι αποφασιστικές γυναίκες ως επί το πλείστον προέρχονται από χριστιανικές οικογένειες και παίρνουν τα όπλα, για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές και ήδη φθίνουσες αντιλήψεις της Συρίας, μια από τις οποίες θέλει τις γυναίκες να είναι μόνο για το σπίτι.

Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, οι γυναίκες της Συρίας θα είχαν έναν εντελώς αναχρονιστικό ρόλο. Θα ήταν έγκλειστες και θα είχαν ως αποκλειστική ενασχόληση το σπίτι και τη φροντίδα των συζύγων και των παιδιών τους.

Η άνοδος του γυναικείου αυτού τάγματος αντιπροσωπεύει την πλήρη άρνηση στις αντιλήψεις της λίθινης εποχής που χαρακτηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Οι γυναίκες πολιτοφύλακες παλεύουν για την μη καθιέρωση αυτών των αντιλήψεων, αποκλείοντας συγχρόνως την πιθανότητα να αναγκαστούν να ζήσουν μια ζωή που θα υπαγορεύεται από αυτές τις “αξίες”.

Χιλιάδες Σύριοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τις γειτονιές, τα χωριά ή τις πόλεις τους. Στους Σύριους που ανήκουν σε διαφορετική θρησκεία δόθηκαν δύο επιλογές: ή να ασπαστούν το Ισλάμ ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τον θάνατο.

Η 24χρονη Thabirtha Samir δήλωσε σε ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου AFP:

“Δεν φοβάμαι το Ισλαμικό Κράτος. Θα είμαστε εδώ, και τώρα και στο μέλλον, σε όσες μάχες κι αν χρειαστεί εναντίον αυτών των τρομοκρατών“.

Η 36χρονη Babylonia εργαζόταν σε κομμωτήριο προτού αποφασίσει, με την ενθάρρυνση του συζύγου της, να καταταγεί σε γυναικείες ομάδες οπλιτών, όπου, μετά την έφεση που έδειξε κατά την εκπαίδευσή της, ήρθε η προαγωγή της σε εκπαιδεύτρια.

Στο ρεπορτάζ που ετοίμασε το γαλλικό πρακτορείο ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων:

Mου λείπουν τα δύο παιδιά μου... αλλά παρηγοριέμαι με τη σκέψη ότι παλεύω για την προστασία του μέλλοντός τους".

Ο σχηματισμός του τάγματος “Γυναικείες Δυνάμεις Προστασίας της Επικράτειας μεταξύ των Δύο Ποταμών“ ακολουθεί τα βήματα του άλλου σημαντικού γυναικείου στρατιωτικού σώματος της χώρας: των “Γυναικείων Μονάδων Προστασίας“ (YPJ), οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από τις γνωστές για τη δράση τους "Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού" (YPG), των  οποίων αποτελούν τμήμα.

Μάλιστα, η ομάδα“Γυναικείες Μονάδες Προστασίας“ (YPJ) ανακατέλαβε πρόσφατα την πόλη Χολ της Συρίας, έναν στρατηγικής θέσης οικισμό για το ΙΚ, αφού βρίσκεται ακριβώς επάνω στο καίριας σημασίας οδικό δίκτυο που συνδέει τη Συρία με το Ιράκ.

Ένας από τους διοικητές του τάγματος δήλωσε ειρωνικά στον ανταποκριτή του AFP:

“Οι τζιχαντιστές πιστεύουν ότι, αν κάποιος από το IK σκοτωθεί από κορίτσι, από γυναίκα κουρδικής ή μη καταγωγής, δεν πρόκειται να πάει στον παράδεισο”!


thumbnail
About The Author

0 comments