Επιμένει η Τσεχία: Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λέει τα ίδια για την Ελλάδα

Ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο χωρών
«Γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Μίλος Ζέμαν σχετικά με την απόφαση του ΥΠΕΞ να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα
Η Πράγα «σηκώνει το γάντι» στο διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας και το οποίο κλιμακώθηκε με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή στην Τσεχία.


Αν και ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Σύμφωνα με τσέχικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λούμπομιρ Ζαόραλεκ θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για να τον ρωτήσει για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην απόφαση αυτή.

Το τελευταίο διάστημα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Μάλιστα ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση αλλά και την δυσφορία της στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.
Πρώτο Θέμα
thumbnail
About The Author

0 comments