Χιλιάδες οργισμένοι Ιρακινοί στους δρόμους κατά της Τουρκίας

Διαμαρτυρία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ 
Xιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. 
Ορισμένοι εξ αυτών έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.
Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη και χιλιάδες άλλοι στην πόλη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και στελέχη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία. Θάνατος στον Ερντογάν».
«Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο» είπε στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής που ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα είπε: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των τούρκων στρατιωτών».
Στη Βαγδάτη, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν ότι είδαν οργισμένους διαδηλωτές να ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπάνε ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.
Μόσχα: Παράνομη εισβολή η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων
«Παράνομη εισβολή» χαρακτηρίζει η Ρωσία την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε τηλεφωνική συνομιλία για τον θέμα με τον ιρακινό ομόλογό του, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι.
«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την πάγια θέση της υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Ιράκ απηύθυνε χθες, Παρασκευή, έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο έδαφός του μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκλείσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.
Η Βαγδάτη καταγγέλλει ότι η Τουρκία έστειλε στην περιοχή της Μοσούλης στρατεύματα, χωρίς προηγουμένως να την ενημερώσει.
BHMA
thumbnail
About The Author

0 comments