Τούρκοι διπλωμάτες σε θέσεις κλειδιά του ΝΑΤΟ: Απειλή για Ελλάδα-Κύπρο;

Ο Ινλντέμ και η Σαν, οι διπλωμάτες που αναλαμβάνουν καίριες θέσεις στο ΝΑΤΟ. Φωτογραφία Hurriyet
Ο Ινλντέμ και η Σαν, οι διπλωμάτες που αναλαμβάνουν καίριες θέσεις στο ΝΑΤΟ. Φωτογραφία Hurriyet

Δύο εκ Τουρκίας διπλωμάτες ανέρχονται σε καίριες θέσεις στο ΝΑΤΟ.
Ο απεσταλμένος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Τακάν Ιλντέμ αναλαμβάνει τη θέση βοηθού γ.γ. του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις θέματα διπλωματίας και η Μπουρκού Σαν τοποθετήθηκε ήδη διευθύντρια της Εσωτερικής Γραμματείας του τμήματος Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Ο Ιλντέμ είναι διπλωμάτης καριέρας ο οποίος υπηρετεί στο υπουργείο Εξωτερικών από το 1978 και έχει ξαναναλάβει Νατοϊκές θέσεις και από το 2011 ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου της χώρας του στον ΟΑΣΕ. Από τη νέα του θέση θα είναι αυτός που θα μεταφέρει τα πολιτικά μηνύματα της συμμαχίας στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έχοντας ως άμεσο προϊστάμενό του μόνο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον στενό κύκλο του οποίου θα ανήκει. Η Σαν επίσης έχει εργαστεί στο ΝΑΤΟ παλαιότερα.
Η τοποθέτηση των δύο εκ Τουρκίας διπλωματών σε καίριες θέσεις στο ΝΑΤΟ προφανώς δεν είναι καλή είδηση για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα δείχνει μια προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της Τουρκίας, εντός της συμμαχίας.
Άραγε οι αρμόδιοι εν Ελλάδι γνώριζαν και αν ναι προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή ή έλαβαν κάποιες εγγυήσεις;
http://www.hurriyetdailynews.com/two-turks-appointed-to-key-nato-posts-.aspx?pageID=238&nID=92461&NewsCatID=510
thumbnail
About The Author

0 comments