94 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης θα τελεστεί για πρώτη φορά αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων

SMYRNA

94 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, θα τελεστεί για πρώτη την ημέρα των Θεοφανείων κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και αγιασμός των υδάτων. Στο λιμάνι της πόλης ο εορτασμός θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα με τα μέλη της παροικίας και ορθόδοξους πιστούς που παραμένουν στην περιοχή- αν και λίγοι πια- να κάνουν για πρώτη φορά ελεύθερα την τελετή του αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό χώρο, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές, όπως αναφέρει το Έθνος.

Τον αγιασμό των υδάτων θα τελέσει ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 τελούσε περιστασιακά λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση. Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.
«Μέχρι τώρα, όλα τα χρόνια δεν γινόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός ήταν συμβολικός μέσα στην εκκλησία μας. Ερχόταν ιερέας για τις ημέρες αυτές και συγκεντρωνόμαστε ομογενείς, φίλοι, σε μια αίθουσα ή στην εκκλησία, κόβαμε την πίτα και κάναμε όλοι μαζί μια προσευχή» λέει η κ. Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, και υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος για την παροικία. «Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα, ενώ έρχονται καλεσμένοι από την Ελλάδα φίλοι και ομογενείς. Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Όλα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».
Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης.
thumbnail
About The Author

0 comments