Τελεσίγραφο από ΗΠΑ: Ξεχάστε την αποχώρηση του ΔΝΤ



Λίγο αφότου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι ΗΠΑ έστειλαν έναν διπλό μήνυμα στην Αθήνα. Αφενός, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου θα πρέπει να ξεχάσει την όποια ρητορική για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού στον κ. Τσακαλώτο, με τον οποίο είχαν επικοινωνία. 



Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ο κ. Λιου ανέφερε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ο Τζακ Λιου και σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Το τετ α τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup

Σε καλό κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ήταν συζήτηση με πολιτικό που θέλει λύσεις» σημειώνουν ελληνικές πηγές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι προ ημερών δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν… παρεξήγηση.

«Διευκρίνισε ότι μιλώντας για πολύμηνες συζητήσεις εννοούσε για τη συνολική λύση, δηλαδή και για το Χρεος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν αν μεταξύ των δύο ανδρών έγινε εκτενής συζήτηση για το φλεγον θέμα του Ασφαλιστικού, τα πρόσθετα μέτρα που ζητάνε για το 2016 οι θεσμοί, όπως και για το ρόλο του ΔΝΤ που φαίνεται ότι καίει την Αθήνα.

Τι θα ζητήσει από τον Σόιμπλε ο Τσακαλώτος

Μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, για να μην προκληθεί κοινωνική και πολιτική αστάθεια στη χώρα, θα ζητήσει σήμερα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει του αυριανού Eurogroup αλλά και της έλευσης του «κουαρτέτου» στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση, που θα αποτελέσουν το έναυσμα του νέου γύρου συνομιλιών για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και, εν συνεχεία, την συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με την συνάντηση με τον Βόγλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο σήμερα και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες βράδυ στο Άμστερνταμ κλείνει η ευρωπαϊκή περιοδεία Τσακαλώτου, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πείσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και πως όλα είναι πλέον εύθραυστα.

Κυρίως θέλησε να πείσει πως έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση και δεν υπάρχει άμεσα στον ορίζοντα άλλη αξιόπιστη πολιτική λύση που να εγγυάται την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας. Επιχειρεί δηλαδή να επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά και ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης στα τέλη του 2014, όταν όμως ήδη η χώρα έμπαινε στην δίνη των πρόωρων εκλογών.


http://www.sofokleousin.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments