Η Αλεξανδρούπολη άνοιξε την πύλη της Κριμαίας


Η ελληνική αντιπροσωπεία από την Αλεξανδρούπολη που επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής από την Συμφερούπολη της Κριμαίας, υπέγραψε στρατηγικά σημαντικές συμφωνίες, που θα παίζουν ενισχυτικό ρόλο στις ελληνορωσικές σχέσεις και στην προσέγγιση των δύο κοινωνιών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη και με οργάνωση της αποστολής από τον Επίτιμο Πρόξενος της Ρωσίας για Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» κ. Ιουλία Γαβρίλοβα.

​Προτάθηκε στη ρωσική πλευρά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελέσει πύλη για τη Μεσόγειο ώστε να αντικατασταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διέλευση από Τουρκία μέσω Βοσπόρου-Δαρδανελλίων. Το Επιμελητήριο Έβρου και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας και ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι οι συμφωνίες δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα συνδιαστούν με την αδελφοποίηση με το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αγίας Πετρούπολης ώστε τώρα και με τη Συμφερούπολη, «να κατορθώσουμε να βρούμε οδούς ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων και εν δυνάμει επενδύσεων».
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε και στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία του με τα σχέδια για τη διέλευση τριών πετρελαιαγωγών και ενός σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, με πάρκα αιολικής ενέργειας και φυσικά με την περιοχή να χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία.
​Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως υπέγραψε προ-σύμφωνο διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας τονίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Κριμαίας με την Ελλάδα που καθιστούν το ελληνικό στοιχείο να είναι το αρχαιότερο στοιχείο πολιτισμού της μέχρι σήμερα.
Ο επικεφαλής του Δήμου Συμφερούπολης Γκενάντι Μπαχαριόφ, τόνισε με τη σειρά του ότι «είναι πολύ συμβολικό το γεγονός ότι λογικοί άνθρωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται σ’ εμάς για αποκατάσταση σχέσεων και αυτό το γεγονός ήδη δεν είναι ασήμαντο».

Θα συνεχίσουμε την αναφορά, διότι το θέμα εξελίσσεται και δεν αποκαλύφθηκαν όλες οι πτυχές του ακόμη. Κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχει στα:
thumbnail
About The Author

0 comments