Ιστορική συμφωνία για την Αργεντινή

Σε διακανονισμό $4,65 δισ. κατέληξε η κυβέρνηση της Αργεντινής με τα funds που είχαν μηνύσει την χώρα. Το 75% των απαιτήσεων τους θα λάβουν οι πιστωτές. Aνοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές.
Ιστορική συμφωνία για την Αργεντινή- Εληξε η 15ετης διαμάχη με τα funds «γύπες»
Η Αργεντινή κατέληξε σε «συμφωνία επί της αρχής» 4,65 δισ. δολαρίων με τα hedge funds που είχαν μηνύσει την χώρα μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους κατά την προηγούμενη δεκαετία, βάζοντας τέλος σε μια 15ετη δικαστική διαμάχη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ειδικός μεσολαβητής Daniel Pollack ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής και η ομάδα των funds που είχαν μηνύσει την χώρα, μεταξύ των οποίων και το Elliot Management του Paul Singer, κατέληξαν σε μια «συμφωνία επί της αρχής» το βράδυ της Κυριακής.

Όπως ανέφερε ο κ. Pollack ο κ. Singer συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, τα funds θα λάβουν το 75% του συνόλου των απαιτήσεων τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και του κεφαλαίου.
Τα funds, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης τα Aurelius Capital Management, Davidson Kempner και Bracebridge Capital, θα λάβουν αποζημίωση για τον διακανονισμό διεκδικήσεων εκτός του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αλλά και για την κάλυψη νομικών εξόδων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. 
Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου της Αργεντινής και συγκεκριμένα την άρση νόμων για το χρέος που πέρασαν προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας.
«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος σε αυτήν την μακροχρόνια διαμάχη, αλλά όχι το τελικό βήμα» επισήμανε ο κ. Pollack.
Αν πραγματοποιηθεί και το τελευταίο βήμα και εγκριθεί η συμφωνία από το Κογκρέσο της Αργεντινής θα πρόκειται για μια τεράστια πολιτική νίκη για τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος είχε βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στην διαμάχη με τους πιστωτές. 
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έβαζε επίσης τέλος στην δεύτερη χρεοκοπία της χώρας τον 21ο αιώνα το 2014, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο στις αγορές. 

0 σχόλια