Λειτουργίες στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας τις ημέρες του Πάσχα

Λειτουργίες στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας τις ημέρες του Πάσχα

Τον Θείο λόγο θα ακούσουν οι χριστιανοί της Σμύρνης και πάλι αυτές τις ημέρες, χάρη στις λειτουργίες που θα τελεστούν από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου στους ναούς της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης.

Κορωνίδα των αγίων ημερών για τους πιστούς θα είναι η Κυριακή μετά το Πάσχα, 7 Μαΐου, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον Κιρκιντζέ.
Με Όρθρο και Θεία Λειτουργία, που θα ακολουθηθεί από τον Εσπερινό των Βαΐων, θα ξεκινήσει το Σάββατο του Λαζάρου από τον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής το πρόγραμμα λειτουργιών της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης. Η Αγία Φωτεινή θα είναι το επίκεντρο, με λειτουργίες κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έως και τη Μεγάλη Πέμπτη για τη Λειτουργία του Νιπτήρος. Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου θα ψαλεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στη ρωσική γλώσσα, για τους σλαβόφωνους ορθοδόξους της κοινότητας Σμύρνης.

Ανάσταση στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης (καρτ ποστάλ του 1875)
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου θα τελεστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η Ακολουθία των Αχράντων Παθών και τη Μεγάλη Παρασκευή ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης και η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.
Η Λειτουργία της Αναστάσεως θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, όπως και το Πάσχα ο Εσπερινός της Αγάπης.
Την Τρίτη μετά το Πάσχα θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Κιρκιντζέ, ενώ την Παρασκευή της Διακαινησίμου θα λειτουργήσει το πρωί η Αγία Φωτεινή και το απόγευμα, για την Ακολουθία του Αγιασμού, το Ιερό Αγίασμα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης.   
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή της Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 10 Μαΐου και γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Έφεσο το 2015 (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας)
Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Εφέσου επί του τάφου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, ανήμερα της μνήμης του. Το απόγευμα θα τελέσει τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ και στη συνέχεια θα τελέσει Εσπερινό στα ερείπια της λεγόμενης «Διπλής Εκκλησίας», μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.
Τη Δευτέρα 9 Μαΐου ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη και θα παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στον περίβολο του ναού.
thumbnail
About The Author

0 comments