Παιχνίδια του Ισραήλ σε τριπλό ταμπλό - Τα βρίσκει με την Τουρκία και συνεχίζει με Ελλάδα και Κύπρο

Λευκωσία: Η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητά με τη Λευκωσία, ζητά διευκολύνσεις, ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία προχωρούν προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Φαίνεται δε ότι το βάρος που δίνεται τώρα είναι στην κατάληξη των συνομιλιών τους.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επιλέγει να δημοσιοποιεί τις επαφές με τους Ισραηλινούς, σε αντίθεση με τους τελευταίους, έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Τουρκία και το Ισραήλ σημείωσαν πρόοδο προς την κατεύθυνση κατάρτισης πλαισίου συμφωνίας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.



Σημειώνεται συναφώς ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Λονδίνο, σε ουδέτερο δηλαδή τόπο. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του επόμενου κύκλου των διμερών συνομιλιών, ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί σύντομα.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν υψηλόβαθμοι παράγοντες του τουρκικού ΥΠΕΞ, του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως κινήσεις γίνονται και σε άλλα επίπεδα. Όπως έχει μεταδοθεί από την Τουρκία, γίνονται ενέργειες για την ίδρυση ενός κονσόρτιουμ 15 εταιρειών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Τούτο αποκάλυψε ο CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι το πρώτο φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία τα επόμενα πέντε χρόνια.
 Ο Μπατού έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», λέγοντας ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα κονσόρτιουμ για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Κάθε μέλος του κονσόρτιουμ θα πάρει κάποιο αέριο σε αυτό το σχέδιο.
Τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό το κονσόρτιουμ που σχεδιάζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβει μόνο μια εταιρεία τέτοιες μεγάλες εξαγωγές. Εκτιμούν ότι μπορούν να λαμβάνονται 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο από το Ισραήλ και το ρίσκο να το διαμοιράζονται οι συνεταίροι.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου, ο Μπατού είπε πως «οι πιθανοί συνεταίροι του κονσόρτιουμ που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αποτελούνται από εταιρείες οι οποίες είτε αξιοποιούν είτε διανέμουν φυσικό αέριο. Δηλαδή που έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα. Χρειάζεται η ίδρυση ενός κονσόρτιουμ». Ανέφερε ότι σε τέτοιους σχεδιασμούς η περίοδος κατασκευής είναι μικρότερη και ότι περισσότερο χρόνο παίρνουν οι πολιτικές συζητήσεις, η έκδοση διακυβερνητικών συμφωνιών ή οι οικονομικές μελέτες.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία αποτελούσε τον πιο στενό περιφερειακό συνεργάτη του Ισραήλ, μέχρι το 2010, οπότε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσαν μετά τον θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών από την επέμβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, σε πλοίο που προσπάθησε να σπάσει το καθεστώς του ναυτικού αποκλεισμού, στη Λωρίδα της Γάζας. Διμερείς πολυεπίπεδες συμγωνίες Ο CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, δήλωσε πως «σε σχέση με το ισραηλινό αέριο μπορεί να χρειαστούν κάποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».»
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων. Εάν τα μέρη θέλουν και δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία το 2021», ανέφερε. Όπως είπε, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου με κατανάλωση γύρω στα 50 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και καλύπτει το 55%-60% των αναγκών της από τη Ρωσία.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»
thumbnail
About The Author

0 comments