40.000 άντρες του ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία ως δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.



Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τέσσερα τάγματα στην Πολωνία και στα τρία κράτη της Βαλτικής ως μέρος της ευρύτερης αντιδράσης απέναντι στην παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία,  δήλωσε ο Jens Stoltenberg επικεφαλής της συμμαχίας 



Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να υπογράψουν στην Σύνοδο Κορυφής 8 με 9 Ιούλιου στην Πολωνία, μια συμφωνία η οποία υιοθετεί μια πολύ πιο σκληρή γραμμή  για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Δεν έχει ειπωθεί πόσα στρατεύματα θα αναπτυχθούν με τα τέσσερα τάγματα, αλλά πηγές είπαν ότι θα είναι περίπου 2.500-3.000, ενεργώντας ως ανάχωμα που θα αποτρέψει τη Ρωσία απο περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και θα ηρεμήσει την ένταση μεταξύ των μελών της συμμαχίας (σ.σ. η Πολωνία, Τσεχία έχουν έντονη στάση για την αδράνεια της συμμαχίας)

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ανάπτυξη δυναμέων πρέπει να γίνουν εκ περιτροπής, δεν θα είναι μόνιμη, ώστε να μην παραβιάζει ισχύουσες Συνθήκες με Ρωσία και είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης απάντησης  για την κρίση σε Ουκρανία.

Αυτό θα συμπεριλαμβάνει τριπλασιασμό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες που θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, ενώ 5000 εξ αυτών θα έιναι έτοιμοι επιχειρησιακά για δράση εντός ωρών.

Ο διοικητής της συμμαχίας ανέφερε πως η παραπάνω δραστική απάντηση του ΝΑΤΟ στην κρίση σε Ουκρανία, ήταν καθαρά αμυντική σε φύση και ότι δεν ζητούν καμία «αντιπαράθεση» με τη Ρωσία.

Πηγή: www.defensenews.com

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Νίκλαν
thumbnail
About The Author

0 comments