Ρωσία και Συρία ετοιμάζουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο Χαλέπι

Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διεθνείς συνομιλίες για το συριακό, διότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για την απελευθέρωση του Χαλεπίου. Από την στιγμή που οι τρομοκρατικές ομάδες αλ-Νούσρα και Αχράρ-αλ-Σαμ με τους συμμάχους τους ελέγχουν σημαντικό τμήμα της πόλης, είναι σε θέση να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην αποκαλούμενη "μετριοπαθή αντιπολίτευση". Εάν το Χαλέπι απελευθερωθεί και επιστρέψει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, θα ανοίξει και ο δρόμος για να γίνουν βήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο. Αλλά πόσο εύκολο θα είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;


Ανάλυση: South Front 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!" 

Στις 9 Ιουνίου, ο Συριακός Στρατός και οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας ξεκίνησαν νέες επιθέσεις στο νότιο Χαλέπι και στην περιοχή Μάλα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προς τον στρατηγικό δρόμο Καστέλλο, όπου και εντοπίζεται η πιο πρόσφατη γραμμή ανεφοδιασμού των μισθοφόρων του ISIS. Σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ, αυτές οι επιθέσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο της σχεδιασμένης πλήρους κλίμακας επίθεσης στην περιοχή της πόλης του Χαλεπίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι οι εταίροι του South Front από το Al MasdarNews ανέφεραν στις 8 Ιουνίου, ότι η αναμενόμενη εδώ και καιρό επίθεση στο Χαλέπι θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση των πεδιάδων του Αναντάν, οι οποίες σήμερα ελέγχονται από τους τζιχαντιστές:

“Με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σουχέιλ Αλ-Χασάν και τις ειδικές δυνάμεις των Τίγρεων, τις οποίες διοικεί, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί στην βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου, όπου ελπίζουν να καταλάβουν αυτή την θέση-οχυρό, την οποία οι τζιχαντιστές υπερασπίζονται σθεναρά.

Επιπλέον, οι συριακές ειδικές δυνάμεις των Τίγρεων δεν θα εκτελέσουν μόνες την συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά θα συνοδεύονται από τις Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας (NDF), τις δυνάμεις Λίγουα-αλ-Κουντς  (παλαιστινιακές παραστρατιωτικές μονάδες), τα Τάγματα Αλ-Μπάαθ και την Αραβική Εθνοφρουρά”.

Ωστόσο, το South Front δεν συμμερίζεται την άποψη που έχει εκφραστεί μέσω κάποιων δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η συριακή κυβέρνηση είναι σε θέση να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη του Χαλεπίου εντός των επόμενων ημερών.

Τόσο για τους Δυτικούς εμπειρογνώμονες όσο και για τις ένοπλες ομάδες της “συριακής αντιπολίτευσης”, είναι αυτονόητο το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την επίθεση στο Χαλέπι, εάν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Ο έλεγχος του Χαλεπίου είναι στρατηγικής σημασίας από υλικοτεχνική, διπλωματική και επικοινωνιακή άποψη. Με άλλα λόγια, η πλευρά εκείνη που θα ελέγχει την πόλη θα είναι σε θέση να καθορίσει την τροπή των διεθνών συνομιλιών για το συριακό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι τρομοκρατικές ομάδες αλ-Νούσρα και Αχράρ-αλ-Σαμ έχουν εξαπολύσει πρόσφατα μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη και τις γύρω περιοχές της, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τις μονάδες των Κούρδων από την περιοχή Σέικ Μακσούντ και να κερδίζουν έδαφος στην περιοχή της πόλης Καν Τουμάν.

Με την σειρά τους, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις Ρωσικές Αντιαεροπορικές Δυνάμειςεπιδίδονται τελευταία σε έναν ανταγωνισμό με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, έναν ανταγωνισμό που έγινε γνωστός στα ΜΜΕ ως “ποιος θα αρπάξει την Ράκα”. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συριακή προέλαση προς την Ράκα έχει μάλλον πολιτικά και επικοινωνιακά κίνητρα, παρά στρατιωτικά. Η κυβέρνηση Άσαντ επιδιώκει να αδράξει ωφέλη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι στηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν έχουν καν ξεκινήσει μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της Ράκα.

Προς το παρόν επικεντρώνονται σε μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μανμπίζ, την οποία ελέγχει το ISIS:


(Κλικ για να δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος.)


Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν o Συριακός Στρατός, ακόμη και με την υποστήριξη της Ιρανικής Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), της Χεζμπολάχ και άλλων πολιτοφυλακών, θα είναι σε θέση να εκτελέσει δύο επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ταυτόχρονα. Και αυτό διότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ικανών στρατιωτών και ειδικών. Έτσι, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την προέλασή τους προς την πόλη Ράκα, για όσο διάστημα θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Αυτό υπαγορεύει η κοινή  λογική του πολέμου.

Η προέλαση του Συριακού Στρατού στην επαρχία Ράκα:

(Κλικ για να δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος.)



Αυτή τη στιγμή, ο κύριος στόχος της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο Χαλέπι είναι να σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή και να αποκρούσει τις επιθέσεις των μισθοφόρων του αλ-Νούσρα και του Αχράμ-αλ-Σαμ εναντίον κατοικημένων περιοχών. Οι Ρωσικές Αντιαεροπορικές Δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, και η Συριακή Αεροπορία είναι σε θέση να παράσχουν κάλυψη από αέρος και για τις δύο επιχειρήσεις: και τις επιθέσεις στην Ράκα και τις πολεμικές δραστηριότητες στο Χαλέπι.

Εάν ο στόχος είναι μια πλήρους κλίμακας έφοδος στο Χαλέπι, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτύξουν περισσότερες ενισχύσεις στην περιοχή και να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές τους. Δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές παράπλευρες απώλειες στην υποδομή της πόλης και τον τοπικό πληθυσμό των Σουνιτών, αφού το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων των τζιχαντιστών βρίσκεται σε περιοχές όπου κατοικούν κυρίως Σουνίτες.

Είναι, άραγε, έτοιμες για μια τέτοια απόφαση οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις;
Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν θα αργήσει να προκύψει.
thumbnail
About The Author

0 comments