Δεν μπορεί να είναι τυχαία η τεταμένη ατμόσφαιρα που παρατηρείται στα Βαλκάνια, και δεν μπορεί α οφείλεται μόνον σε προεκλογικούς λόγους. Ίσως, ήρθε η ώρα επαναδιάταξης των συνόρων, όπως πολλοί είχαν προβλέψει προ καιρού. Άλλωστε, αυτή η ταραγμένη περιοχή, μόνον ολιγόχρονες περιόδους ειρήνης γνώρισε.
Το Κοσσυφοπέδιο, παρά την συνταγματική απαγόρευση και την σερβική αντίδραση ετοιμάζεται να ιδρύσει στρατό, με τις ΗΠΑ δημοσίως μεν να δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν και δεν είναι του παρόντος, αλλά ανεπισήμως φαίνεται πως αυτές έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους, αν όχι και την εντολή.
Αυτό συνάγεται από την δήλωση του Προέδρου της Αλβανίας, Νισάνι: «Όπως έχω ακούσει από τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, η δημιουργία του στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας γίνονται σε πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Αυτό επιβεβαίωσε και δημοσιογράφος του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι για τη δημιουργία Στρατού Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι έχει λάβει εντολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πέραν αυτού όμως, σημείο τριβής -που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο από τους Σέρβους-, είναι η κατάσχεση σερβικής περιουσίας που αφορά ορυχεία, αξίας 200 δισ. δολαρίων, ανεκμετάλλευτης μέχρισήμερα και ευρισκομένη στον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου, αλλ’ ιδιοκτησίας της Σερβίας ως κληρονόμου της Γιουγκοσλαβίας.
Οι κινήσεις των Αλβανών, σε σχέση με τη Σερβία, δείχνουν να την προκαλούν να ξεκινήσει πρώτη ένοπλη σύγκρουση, αν προστεθεί και η απαίτηση των Αλβανών του Πρέσεβο για αυτονόμηση.
Στα Σκόπια, τα πράγματα οξύνονται καθημερινά και περισσότερο. Σκοπιανά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές των Σκοπίων όπου κυρίως κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί. Στην πρωτεύουσα, στο Τέτοβο και σε ορισμένες κωμοπόλεις, τα τεθωρακισμένα κινήθηκαν στις κύριες, αλλά και στις δευτερεύουσες οδούς. Η αυξημένη παρουσία του στρατού και υπηρεσιών ασφαλείας μέσα στις πόλεις, όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, είναι φυσικό να δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες.
Ταυτοχρόνως, δρουν και παραστρατιωτικές ομάδες, με την επίνευση του Γκρούεφσκι και απαιτούν ο μεν πρέσβης της Αλβανίας να απελαθεί αμέσως από τα Σκόπια, τα δε αλβανικά κόμματα να σταματήσουν την εθνικιστική ρητορική και να προωθήσουν τη συνύπαρξη και το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, εγκαταλείποντας την ουτοπική ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.
Σε ανταπόκριση του Σταύρου Τζίμα για το ΑΠΕ, παρουσιάζονται τα Σκόπια διχασμένα, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο, καθώς και οι δυο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους. Οι εκκλήσεις της Φεντερίκα Μονγκερίνι προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού, δεν απέφερε λύση, όπως και οι εκκλήσεις Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ προς τον πρόεδρο Ιβάνοφ, να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα αναθέτοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ζάεφ, δεν επέφεραν αποτέλεσμα.
Να σημειώσω βεβαίως ότι η Μόσχα κατηγόρησε ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και τα Τίρανα για παρέμβαση στα εσωτερικά των Σκοπίων, με την Δύση να επιδιώκει με την σειρά της την αποπομπή του Γκρούεφσκι, θεωρώντας τον ρωσόφιλο.
Πάντως, ότι και να συμβεί, πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια και ξένοι διπλωμάτες προβλέπουν πως ό,τι και να συμβεί τα πράγματα θα πολωθούν επικίνδυνα. Ο Γκρουέφσκι θα προβάλει το διχαστικό σύνθημα "πατριώτες" και "προδότες" ώστε να συσπειρώσει το σλαβικό στοιχείο, δεδομένου ότι κατηγορεί τον Ζάεφ ότι με την υιοθέτηση αιτημάτων των αλβανικών κομμάτων, όπως η καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας σ’ όλη την επικράτεια, κ.ά. παραδίδει τη χώρα στους Αλβανούς.
Με αυτά και με άλλα, τα Σκόπια εισέρχονται σε τροχιά αποσταθεροποίησης με ορατό τον κίνδυνο η φαινομενικά εσωτερική ένταση να διαχυθεί στις όμορες χώρες -και όχι μόνο- και να προκληθεί εφιαλτικό ντόμινο. Δεν είναι καθόλου κινδυνολογικό το σενάριο, η περιοχή το γνώρισε πολλές φορές. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ημέρες.
Πηγή:Voria
0 comments