Κοιμήσου Γρηγόρη Αυξεντίου για να μην δεις ότι θυσιάστηκες για μια Αμαθούντα


Γράφει η Μελίνα Κοντάξη, Ιστορικός-Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Το  Ελληνικό όνομα Κύπρος συναντάται τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια
Ο Ονήσιλος, αδερφός του βασιλιά της Σαλαμίνας, προσπάθησε να ενώσει τους Κύπριους   σε κοινό αγώνα εναντίον των Περσών. Το μόνο βασίλειο που αρνήθηκε ήταν η Αμαθούντα  στην οποία ο Ονήσιλος επιτέθηκε. Όταν ζήτησε τη βοήθεια των επαναστατημένων Ιωνικών  πόλεων της Μικράς Ασίας έστειλαν αμέσως ναυτική δύναμη. 

Ο Ονήσιλος και ο Αριστόκυπρος βασιλιάς των Σόλων (βασίλειο στην Κύπρο), μετά από ην προδοσία του Κουρίου έπεσαν  πολεμώντας για το όνειρο μιας ελεύθερης ενιαίας Κύπρου. Για τον ίδιο λόγο αγωνίστηκε και ο Ευαγόρας Α’ πρότυπο ηγεμόνα κατά τον Ισοκράτη, που έκοψε νομίσματα όπου απεικονίζεται ο ήρωας των Ελλήνων Ηρακλής. Μπορεί να απέτυχε, γιατί στο τέλος τον άφησαν ουσιαστικά μόνο του οι Αθηναίοι, αλλά υποχρέωσε τον Πέρση βασιλιά να τον δει ως ίσο. Ο Μέγας Αλέξανδρος απελευθέρωσε την Κύπρο οριστικά από τον Περσικό ζυγό.
Το 1821 δεν έλειψαν οι θυσίες των Κυπρίων για το έθνος.
Ο Γιάννης Σπανός αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Κανάρης έφθανε συχνά στις ακτές της Κερύνειας και φόρτωνε προμήθειες και πολεμιστές για την Ελλάδα.
Η Κύπρος ήταν στα σύνορα που ανέφερε ο Καποδίστριας το 1827.
Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Μυλωνάς πέθανε μακριά από την πατρίδα του, δεν σκέφτηκε ούτε θέσεις ούτε αξίωμα αλλά το δικαίωμα των Κύπριων για αυτοδιάθεση. Στην εξέγερση των Οκτωβριανών, 1η Απριλίου 1955, ιδρύεται η ΕΟΚΑ με τον ίδιο στόχο, αυτοδιάθεση της Κύπρου. Ανάμεσα στους ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, που οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανό γιατί δεν είχαν κανέναν άλλο τρόπο να τον αντιμετωπίσουν. Η μάνα του ήρωα τον θρήνησε με στίχους που μελοποιήθηκαν, ένα απόσπασμα των οποίων αναφέρει…
Ξύπνα Γρηγόρη μου να δεις που κόντεψεν η νίκη
τζι  εσένα βάλουνε μπροστά γιατί σε σένα ανήκει…


Κοιμήσου Γρηγόρη, δεν υπάρχουν πια Ονήσιλοι  Αριστόκυπροι  Μυλωνάδες Αυξεντίου στην Κύπρο, υπάρχουν μόνο Αμαθούντες, και για την ήττα που δεν έχει προηγούμενο δεν φταίει κανένας εξωτερικός παράγοντας, θα έφταιγε μόνο αν υπήρχαν Ονήσιλοι  Αριστόκυπροι Ευαγόρες Μυλωνάδες, έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για την ελευθερία.
thumbnail
About The Author

0 comments