Το “παιχνίδι” και η συνεργασία μεταξύ γερμανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Α΄Μέρος



Γράφει ο Πολυδεύκης


Η Γερμανία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δίνη των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση γερμανών πολιτών, αλλά και πολιτικών από την τουρκική «ΜΙΤ». Παρόλα ταύτα το γεγονός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω των διπλωματικών διαξιφισμών μεταξύ των δύο χωρών, που προηγήθηκαν του σκανδάλου, όσο και λόγω της αναγκαίας συνεργασίας που η Γερμανία επιθυμεί με την Τουρκία στην ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτό που διαφαίνεται από την ανάλυση που ακολουθεί είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες με ελλιπή ασφάλεια, που ομοιάζουν με «ξέφραγα αμπέλια», την ίδια στιγμή που ο ERDOĞAN συνεχίζει τη διπλωματία του «τρελού του χωριού», όσο αντιλαμβάνεται το παιδαριώδες καθεστώς που επικρατεί στην Ε.Ε.



H γερμανική ανάγκη που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο ERDOĞAN

Οι Γερμανοί προσπαθούν να μην διακόψουν τελείως τις επαφές τους με τις τουρκικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, καθώς κρίνεται πως είναι απαραίτητες στον πόλεμο κατά της «ΙS». Η κρίση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δε σημαίνει ότι μεταφέρεται σε κάθε επίπεδο συνεργασίας. Η Τουρκία παραμένει στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας πολύ ση μαντική ως «χώρα transit» για όσους επιστρέφουν από τις περιοχές κρίσης. Μάλιστα, το Α/Δ της Κων/πολης διαδραματίζει ση μαντικό ρόλο στην είσοδο και στην έξοδο των Ισλαμιστών.

Επί παραδείγματι, η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια δηλώσεών της σε Τ/Δ εμφανίστηκε σε πλάνο με δύο μεγάλες τουρκικές σημαίες στο βάθος και αναφέρθηκε στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. Από όλους έγινε αντιληπτό πόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους η Γερμανία και η Τουρκία. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του γερμανικού ομοσπονδιακού ΥΠΕΣ που μετέβησαν στην Τουρκία είχαν αποστολή να συνάψουν επαφές σε συγκεκριμένο τομέα.

Ενώ η κατάσταση κλιμακώνεται μεταξύ των δύο χωρών, ο τομέας της συνεργασίας σε θέματα Ασφαλείας εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς τουρκικές Υπηρεσίες Ασφάλειας προσπαθούν να προσεγγίσουν τις γερμανικές, αφού υπάρχει ένας κοινός αντίπαλος και αυτός είναι οι Ισλαμιστές της «IS».

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η αποστολή της Γερμανίδας ΥΦΥΠΕΣ στέφθηκε με επιτυχία. Συγκεκριμένα, συνάφθηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εσωτερικής Ασφάλειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία μελλοντικά θα είναι ακόμη «πιο στενή». Φυσικά όταν υπέγραφε ο ERDOĞAN, μπορεί να πίστευε πως η αποστολή του Δκτη της «ΜΙΤ», H. FIDAN, μία μόλις ημέρα πριν στη Γερμανία, όπου είχε παραδώσει τον κατάλογο με τα ονόματα Γερμανών που η «ΜΙΤ» συσχέτιζε με το κίνημα GÜLEN, είχε στεφθεί με επιτυχία.

Η ιδιαίτερη σημασία των συγκεκριμένων τομέων για τις δύο χώρες αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. δεν αποτέλεσε καθόλου θέμα συζήτησης, ζήτημα το οποίο πριν από ένα έτος αποτελούσε μείζονα προτεραιότητα για τη γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Παλαιότερα σε κάθε συνάντηση συνεργασίας που διεξαγόταν μεταξύ γερμανικών και τουρκικών Υπηρεσιών, η τουρκική πλευρά είχε σταθερά ένα και μοναδικό αίτημα και αυτό αφορούσε τους οπαδούς του «ΡΚΚ» που ζουν στη Γερμανία και για τους οποίους οι Τούρκοι ζητούσαν να λάβουν μέτρα οι Γερμανοί. Πλέον τα αιτήματα σε κάθε συνάντηση συνεργασίας είναι δύο: οι οπαδοί του «ΡΚΚ» και οι οπαδοί του F. GÜLEN, για τους οποίους οι Τούρκοι ζητούν από τη Γερμανία να αντιδράσει.

Η προσπάθεια μετατροπής των γερμανικών υπηρεσιών σε παραρτήματα της ΜΙΤ


Η Γερμανίδα Βουλευτής της παράταξης της Αριστεράς «DIE LINKE», S. DAGDELEN, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για το παραπάνω θέμα, σχολίασε ότι δεν πρόκειται για διάλογο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αλλά για υποδείξεις από την τουρκική πλευρά. «Και μόνον η μονόπλευρη επιλογή των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση δείχνει την υποτέλεια της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι του “Αυτοκράτορα” ERDOĞAN και του καθεστώτος του» δήλωσε η S. DAGDELEN, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το γεγονός ότι η γερμανική Κυβέρνηση μετατρέπεται σε «προέκταση του ERDOĞAN στον πόλεμο κατά της “ΙS” και των Σύριων Κούρδων των ” YPG” και ”YPJ”».

Πράγματι, η συμφωνία συνεργασίας που συνάφθηκε με τους Τούρκους εγείρει κάποια ερωτηματικά. Διαπιστώνεται ότι στον τουρκικό μηχανισμό Ασφάλειας έχουν ση μειωθεί αλλαγές, καθώς διαφαίνεται πως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές από αυτές πριν από λίγους μήνες. Επί χρόνια τα στελέχη των τουρκικών Υπηρεσιών κατηγορούσαν την κουρδική οργάνωση του «ΡΚΚ», τους Τούρκους αριστερούς εξτρεμιστές της «DHKP-C» και στη συνέχει τους φανατικούς Ισλαμιστές για την εσωτερική Ασφάλεια της χώρας. Τώρα πλέον η σειρά των υπαιτίων άλλαξε, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με Γερμανούς εκπροσώπους, και στην πρώτη θέση -από τότε που διαπράχτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα- βρίσκεται η «FETÖ», όπως ονομάζεται το Κίνημα του F. GÜLEN. Στη δεύτερη θέση ακολουθείτο «ΡΚΚ».

Η «ΙS» βρίσκεται βεβαίως από την περασμένη πρωτοχρονιά που ση μειώθηκε επίθεση στην Τουρκία περισσότερο στο στόχαστρο των τουρκικών Υπηρεσιών, μετά από μεγάλο διάστημα αδιαφορίας που επιδείκνυαν οι τουρκικές Υπηρεσίες για τους τζιχαντιστές. Αυτή η τακτική είχε οδηγήσει πολλούς στη Γερμανία να πεισθούν πως η Τουρκία από το 2011 αναπτύχθηκε σταδιακά σε «κεντρικό πεδίο δράσης ισλαμικών οργανώσεων των περιοχών στη Μέση και Εγγύς Ανατολής».

Μετά την επίθεση όμως στο κέντρο διασκέδασης «Reina» της Κων/πολης, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα, φαίνεται πως η Τουρκία άλλαξε νοοτροπία και οι τουρκικές Υπηρεσίες Ασφάλειας κινητοποιήθηκαν πλέον κατά των οπαδών της «ΙS». Η φύλαξη των συνόρων της χώρας προς τη Συρία έχει βελτιωθεί μεν αρκετά, αλλά τα προηγούμενα χρόνια οι Ισλαμιοτές είχαν πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσουν τρομοκρατικά δίκτυα σε τουρκικά εδάφη, λαμβάνοντας καθοδήγηση μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, με το βλέμμα στραμμένο στις επιθέσεις που έχουν ση μειωθεί το 2016, η τρομοκρατική απειλή αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στη Γερμανία. Αυτή ακριβώς είναι και η απειλή του νέο-σουλτάνου, όταν αναφέρεται σε άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται η τουρκική απαίτηση για έλεγχο των εχθρών του κράτους, δηλαδή των εχθρών του νέο-σουλτάνου, αυτός θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε συμφωνία εξυπηρετεί την Ευρώπη.

Άλλωστε, μετά την έκθεση της Τουρκίας από τις γερμανικές αποκαλύψεις φαίνεται πως η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περισσότερο στις προκλήσεις της γνωστοποιώντας στη Γερμανία ότι έως ότου γίνουν τα απαραίτητα βήματα στην καταπολέμηση της «FETÖ» διακόπτει τη συνεργασία της στην ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα θέματα πλην της τρομοκρατίας, με δικαιολογία τη διαρροή πληροφοριών από πλευράς Βερολίνου. Παρόλα ταύτα τίθεται το ερώτημα, τι ακριβώς πληροφορίες θα μπορούσε να αναζητήσει η Γερμανία από την Τουρκία, εκτός από το κομμάτι της τρομοκρατίας, τις οποίες δε θα μπορούσε να αποσπάσει από άλλες συνεργασίες…


thumbnail
About The Author

0 comments