Ενός ανδρός... αρχή με εργατικό δίκαιο

Συντάκτης: 
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει αυτή την εβδομάδα την ουσιαστική του δράση στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής.
Στην Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε η αναδιοργάνωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης έπειτα από τις εντυπωσιακές πολιτικές ανακατατάξεις που προκάλεσε η συντριπτική νίκη του κεντρώου κινήματος στις βουλευτικές εκλογές, με την εκλογή του νέου προέδρου, τη σύσταση εφτά κοινοβουλευτικών ομάδων που αντιπροσωπεύουν όλες τις πολιτικές τάσεις και τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Mακρόν αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα το Κογκρέσο στις Βερσαλίες για μια επίσημη παρέμβαση του ενώπιον των δύο Σωμάτων της Βουλής και της Γερουσίας, την προηγουμένη των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Τα ΜΜΕ επισημαίνουν τον πειρασμό της «υπερπροεδρίας» του «μονάρχη προέδρου», ο οποίος θέλει να δείξει οπωσδήποτε, ότι «αυτός και μόνο αυτός, είναι ο αρχηγός».
Η κυβέρνηση ξεκίνησε χτες τη νομοθετική της δράση με την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης του Μακρόν για το εργατικό δίκαιο, καθώς και της διαδικασίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετεί με διατάγματα.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο θα συζητηθεί από το Κοινοβούλιο στις 24 - 28 Ιουλίου.
Τα διατάγματα θα υιοθετηθούν μέχρι 20 Σεπτεμβρίου και θα έχουν «άμεση ισχύ», όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Mιριέλ Πενικό.
Τα συνδικάτα αντιπαρατίθενται στον νόμο και προετοιμάζουν μια πρώτη κινητοποίηση στις 12 Ιουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και το κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν «Η Ανυπότακτη Γαλλία».
Στην πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης που κατακλύστηκε από πληθώρα νέων βουλευτών της προεδρικής πλειοψηφίας, εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου με 353 ψήφους επί 543 βουλευτών, ο Φρανσουά ντε Ρουζί, 43 ετών, πεπειραμένος πολιτικός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.
Αναλυτές των ΜΜΕ τονίζουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει σαρωτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ξεκινάει με θετικούς οιωνούς την κοινοβουλευτική της δράση, αλλά τονίζουν ότι ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν μαχητικές αντιπαραθέσεις.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και, στο άλλο άκρο του φάσματος, η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζουν τα όπλα τους και φαίνονται διατεθειμένοι να προκαλούν συνεχή αναταραχή, επεισόδια και εκρηκτικές παρεμβάσεις.
Με τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων μετά την έκρηξη του κατεστημένου συστήματος που προκάλεσε η σαρωτική νίκη του Μακρόν στην προεδρία, οι κυριότερες πολιτικές τάσεις αντιπροσωπεύονται τώρα με εφτά κοινοβουλευτικές ομάδες.
Το κίνημα του Μακρόν «La République en marche» διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία με 313 βουλευτές, μεταξύ των οποίων 4 «συνεργαζόμενοι» στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Μανουέλ Βαλς.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που υποστηρίζει τον Μακρόν, ανακοίνωσε επίσημα ότι αποχωρεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ομως ο Βαλς αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αντίπαλό του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές υποψήφια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Φαριντά Αμρανί, η οποία άσκησε χθες προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ζητώντας ακύρωση των εκλογών γιατί αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Βαλς υποστηρίζει ότι στην καταμέτρηση υπερτερεί με... 139 ψήφους.
Το κεντρώο Κόμμα MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού, που έχει συνάψει συμμαχία με το Κίνημα του Μακρόν και ανήκει στην προεδρική πλειοψηφία, συγκρότησε δική του κοινοβουλευτική ομάδα με 47 βουλευτές.
Η Κεντροδεξιά έχει διασπαστεί με το σχίσμα που προκάλεσε η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ιδεολογικές τάσεις.
Το κόμμα του Σαρκοζί «Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR)» εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση από δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Η πρώτη ομάδα της Δεξιάς, που φέρει τον τίτλο «Οι Ρεπουμπλικάνοι», εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση και εκφράζει την παραδοσιακή πολιτική της Δεξιάς.
Δεύτερη ομάδα είναι «Οι Εποικοδομητικοί», στην οποία συμμετέχουν 35 βουλευτές (Ρεπουμπλικάνοι, το κεντροδεξιό Κόμμα UDI, ανεξάρτητοι, 1 συνεργαζόμενος βουλευτής).
Η ομάδα αυτή θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα υποστηρίζει την προεδρική πλειοψηφία.

Η «Νέα Αριστερά»

Στην αντιπολίτευση πέρασε και επίσημα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ηγεσία του. Η ομάδα που συγκρότησε το Σ.Κ. στην Εθνοσυνέλευση φέρνει έναν καινούργιο τίτλο: «Νέα Αριστερά».
Συμμετέχουν 31 βουλευτές (28 σοσιαλιστές και 3 συνεργαζόμενοι). Τη Ριζοσπαστική Αριστερά ενσαρκώνει το κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν «Η Ανυπόταχτη Γαλλία» (LFI) - απαριθμεί 17 βουλευτές.
Η ομάδα «θα εκφράσει μαχητική αντιπολίτευση προς τη νέα προεδρική πλειοψηφία, σε αντιπαράθεση με την ολιγαρχία που διέπει τους θεσμούς, την οικονομία και τα Μέσα Ενημέρωσης».
Η κομμουνιστική ομάδα «Δημοκρατική Αριστερά» απαρτίζεται από 16 βουλευτές.
Περιλαμβάνει τους 11 κομμουνιστές βουλευτές και συμμάχους τους.
Η ομάδα επιδιώκει να ασκήσει μια «ανοιχτή» προς τη σύγχρονη κοινωνία πολιτική της Αριστεράς, η οποία θα εκφράζει τη δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή με σεβασμό στις διαφορετικές ιδεολογικές ευαισθησίες».
Οι Πράσινοι εξαφανίστηκαν από το Κοινοβούλιο, αλλά σημαντικές προσωπικότητες της οικολογίας συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Τέλος, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο απαριθμεί 8 βουλευτές.
Η Μαρίν Λεπέν δεν μπόρεσε προς το παρόν να συνάψει συμμαχίες με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό 15 βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
www.ira-feloukatzi.com
thumbnail
About The Author

0 comments