Οι 3 κρίκοι στην αλυσίδα της τυφλής βίας

Συντάκτης: 
Στην εκδοχή των προμελετημένων τρομοκρατικών επιθέσεων από έναν πυρήνα τουλάχιστον 8-12 ατόμων στρέφονται πλέον οι αρχές της Ισπανίας, καθώς συνδέουν άμεσα το μακελειό στην καρδιά της Βαρκελώνης το απόγευμα της Πέμπτης με άλλα δύο γεγονότα.
Αφενός το νέο τρομοκρατικό χτύπημα τα χαράματα της Παρασκευής στην παραθαλάσσια πόλη Καμπρίλς κι αφετέρου την περίεργη διπλή έκρηξη φιαλών βουτανίου τα ξημερώματα Τετάρτης προς Πέμπτη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ (αμφότερες νότια της πρωτεύουσας της Καταλονίας), όπου εικάζεται ότι οι τρομοκράτες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Προφανώς κάτι πήγε στραβά στην οργάνωση του αρχικού τους σχεδίου, το οποίο τελικά απέτυχε, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα αθώων ανθρώπων, ανάμεσά τους παιδιά και τουρίστες από τουλάχιστον 34 χώρες.
Οι πληροφορίες παρέμεναν ώς χθες εξαιρετικά συγκεχυμένες, αφού οι έρευνες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τριήμερο πένθος

Η αστυνομία της Καταλονίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προετοιμάζονται κι άλλες επιθέσεις. Την ευθύνη για το χτύπημα με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη έσπευσε να αναλάβει το «Ισλαμικό κράτος».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τζιχαντιστική τρομοκρατία», κηρύσσοντας τη χώρα σε τριήμερο πένθος.
Το σκηνικό της φρίκης που εκτυλίχθηκε στην κατάμεστη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη επαναλήφθηκε ώρες αργότερα στην προκυμαία της Καμπρίλς.
Αυτοκίνητο όρμησε πάνω σε πεζούς, τραυματίζοντας έξι πολίτες κι έναν ένστολο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, προτού οι πέντε επιβαίνοντες πέσουν νεκροί από σφαίρες.
Από ελεγχόμενες εκρήξεις πυροτεχνουργών προέκυψε ότι ήταν ψεύτικες οι ζώνες με εκρηκτικά που φορούσαν οι δράστες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πρόλαβαν να βγουν από το όχημα και να κινηθούν απειλητικά εναντίον περαστικών.
Ηδη μια γυναίκα υπέκυψε πιθανώς λόγω τραύματος από λεπίδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Η αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο οδηγός του λευκού βαν, που διέφυγε πεζός αφού σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στο τουριστικό κέντρο της Βαρκελώνης, να βρισκόταν μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς.
Μέχρι χθες πάντως το πρόσωπο που οδηγούσε το φορτηγάκι δεν είχε ταυτοποιηθεί επίσημα.
Με τον ακριβή αριθμό των τρομοκρατών να παραμένει αδιευκρίνιστος, οι αρχές είχαν συλλάβει τέσσερις ύποπτους ηλικίας 21-34 ετών, εκ των οποίων κανείς δεν ήταν γνωστός για τρομοκρατική δραστηριότητα: τρεις Μαροκινούς στην πόλη Ριπόλ κι έναν Ισπανό πολίτη -από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στο Μαρόκο- στην πόλη Αλκανάρ, που ήταν πιθανότατα το ορμητήριο των τρομοκρατών.
«Προετοίμαζαν ένα ή περισσότερα χτυπήματα. Οι εκρήξεις στην Αλκανάρ επέτρεψαν να αποφύγουμε επιθέσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Οι δύο εκρήξεις -με απόκλιση λίγων ωρών- σε σπίτι γεμάτο με φιάλες βουτανίου το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης πιστεύεται πως προκλήθηκαν στη διάρκεια κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών.
Ενα άτομο σκοτώθηκε επιτόπου (άγνωστο ώς χθες αν ήταν μέλος του τρομοκρατικού πυρήνα) κι άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ανθρωποκυνηγητό

Στους τρεις συλληφθέντες στη Ριπόλ συγκαταλέγεται ο 28χρονος Μαροκινός Ντρις Ουκαμπίρ, που φέρεται να δήλωσε πως του έκλεψαν τα νόμιμα χαρτιά του ως μετανάστη και με αυτά νοίκιασαν το λευκό φορτηγάκι που αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του αδερφού του, Μούσα Ουκαμπίρ, ηλικίας 17 ή 18 ετών, που ενδέχεται να ήταν ο οδηγός του φονικού βαν.
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς είχε ανέλθει χθες σε 14 νεκρούς και πάνω από 130 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση. Τραυματισμένη νοσηλεύεται και μία Ελληνίδα τουρίστρια, μητέρα δύο παιδιών.
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει κι άλλο ένα συμβάν, το οποίο οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν συνδέεται ευθέως με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Λίγη ώρα μετά το χτύπημα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών στο προάστιο Σαντ Ζουστ Ντεσβέρν, όταν αυτοκίνητο δεν σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο.
Μέσα στο όχημα, αλλά όχι στη θέση του οδηγού, βρέθηκε μαχαιρωμένο το πτώμα του ιδιοκτήτη του Ι.Χ. Ισπανικά ΜΜΕ δεν απέκλειαν το σενάριο το αυτοκίνητο να κλάπηκε από τον τρομοκράτη που αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τη μεγαλούπολη.
Στο πλαίσιο των σαρωτικών ερευνών για τη σύλληψή του έχουν ήδη αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας. «Δεν φοβόμαστε» διακήρυξαν χθες χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης, οι οποίοι -παρουσία του Ισπανού βασιλιά Φελίπε, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Καταλανού πρόεδρου Κάρλες Πουιγκντεμόντ- τήρησαν χθες ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων


efsyn
thumbnail
About The Author

0 comments