Η Ρωσία με τη παρέμβαση της στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο έχει καταφέρει να αναπτύξει μια μόνιμη προκεχωρημένη ρωσική βάση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου το ΝΑΤΟ ήταν ο αδιαφιλονίκητος στρατιωτικός παράγοντας ακόμη και στη ψυχροπολεμική περίοδο.
Σήμερα η Μόσχα αξιοποιεί τη στρατιωτική, την οικονομική και πολιτική δραστηριότητα για την υποστήριξη ενός ολοένα και πιο εμφανούς στρατηγικού στόχου που είναι η αποδυνάμωση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.Επίσης ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να επιτύχει μια γεωστρατηγική διεύρυνση στη περιοχή με ένα παρόμοιο άνοιγμα στο εσωτερικό της Λιβύης με σκοπό την ανάπτυξη μιας βάσης κοντά στη Βεγγάζη.
Αν και η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Λιβύη παραμένει περιορισμένη, η επίσκεψη του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»θεωρήθηκε ότι αποτέλεσε μήνυμα υποστήριξης προς το πρόσωπό του, ενώ σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον της Μόσχας να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, μετά την επέμβασή της στη Συρία.
Εάν επιτύχει, εκτιμάται ότι στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά η στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας ΝΑΤΟ και θα εμβαθύνουν τις υφιστάμενες διαιρέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατανομή των πόρων μεταξύ της ανατολικής και της νότιας πλευρά. Αν χαθεί και η Τουρκία τότε το ΝΑΤΟ θα έχει σημαντικά προβλήματα
Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς
Υποναύαρχος (εα) ΠΝ
0 comments