Σκοπιανό: Τα εμπόδια παραμένουν...


Του Δημήτρη Καιρίδη

Παρά το πανηγυρικό της ύφος, η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια απέδειξε ότι τα εμπόδια στην επίλυση του Μακεδονικού παραμένουν. 

Οι πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τη σκοπιανή ηγεσία δεν πήγαν και τόσο καλά. Η ελληνική πρόταση περί GornjaMacedonija, αμετάφραστο και ενιαίο, προκάλεσε δυσαρέσκεια στη σκοπιανή πλευρά και ήδη απορρίπτεται. Είναι προφανές ότι οι δυο πλευρές ξεκινούν από πιο σκληρές θέσεις προκειμένου να έχουν περιθώρια υποχώρησης. 

Πιο σοβαρή, και ίσως ανεπίλυτη, είναι η εμπλοκή στο ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος και, βέβαια, της ταυτότητας και της γλώσσας. Από την αρχή της διαδικασίας ήταν γνωστό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πλευρά των Σκοπίων να δεχτεί αμφισβήτηση της εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας της σλαβόφωνης πλειοψηφίας του πληθυσμού. Ωστόσο, όσο το ζήτημα αφέθηκε να χρονίζει τόσο νέοι παράμετροι προστέθηκαν και το περιέπλεξαν. 

Επιπλέον, η ελληνική κοινωνία δεν αισθάνεται να επείγεται για τη λύση και λίγα πράγματα γνωρίζει για την πραγματικότητα στη βόρεια γείτονα.Η Τουρκία καραδοκεί να εκμεταλλευτεί την ελληνική απουσία προκειμένου να επανέλθει δριμύτερη στα Σκόπια, μετά την ήττα που υπέστη με την αποχώρηση του συμμάχου της, Νίκολα Γκρουέφσκι, από την πρωθυπουργία.

http://www.onalert.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments