Η πεφωτισμένη διανόηση σαλπίζει υποχώρηση και υποστολή - Αλιβιζάτος, Λιάκος, Ροζάκης στην πρώτη γραμμή του "ρεαλισμού"




Αλιβιζάτος, Λιάκος, Ροζάκης στην πρώτη γραμμή του "ρεαλισμού"
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ άρχισαν τα γνωστά παιγνίδια την τελευταία εβδομάδα. Ο Πρόεδρός τους Ταγίπ Ερντογάν προεκάλεσε δύο φορές την ελληνική πολιτική ηγεσία υποβάλλοντάς την σε τέστ ψυχραιμίας. Την πρώτη φορά ισχυρίσθηκε πώς αποδεχόμεθα σταδιακώς τα τετελεσμένα του μνημονίου με την Λιβύη στην Μεσόγειο. Την δεύτερη ισχυρίσθηκε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό στην Νέα Υόρκη ζητήματα «τουρκικής μειονότητος» της Θράκης, ελληνικής μειονότητος Κωνσταντινουπόλεως, σύν το ζήτημα της λειτουργίας του τεμένους των Αθηνών. 


Προειδοποίησε επίσης πώς συντόμως θα στείλει το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» στο οικόπεδο 15 νοτίως της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Επίκουρος στην προκλητικότητα Ερντογάν προσήλθε ο υπουργός του επί των Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αρχικώς επετέθη με ανοίκειο τρόπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις δηλώσεις του περί ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητος. Έπειτα ανέπτυξε ισχυρισμούς, ότι συζητείται η μοιρασιά του ορυκτού πλούτου της Μεσογείου. Η αντίδρασις των Αθηνών ήταν αρχικώς παγερή. Επιτηδευμένως αδιάφορη.
 Ο Πρωθυπουργός σωστά δεν μπήκε σε προσωπικό καυγά με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ωστόσο τα ανεπίσημα πρόσωπα πού μπήκαν στην πρώτη γραμμή, η πεφωτισμένη διανόησις των Αθηνών, έστειλαν λανθασμένα μηνύματα στην Άγκυρα. Πρώτος ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος δήλωσε πώς «πρέπει να δώσουμε κάτι στους Τούρκους»! «Δέν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας. Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι. Για να πάμε στην Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό» είπε αρχικώς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επέκρινε την έως τώρα στάση της Ελλάδος σε όλα τα ζητήματα, την οποία έφθασε στο σημείο να την χαρακτηρίσει «μαξιμαλιστική». «Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, πράγμα αδύνατον. 
Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει 12 ν.μ. Παντού. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της» συνεπλήρωσε ο πρώην υπουργός. Από την κριτική του δεν γλύτωσε και η ελληνική κοινωνία, η οποία κατά τον κ. Ροζάκη «γαλουχήθηκε μέσα από αρχές και αξίες πού δεν είναι απαραίτητα σωστές, δηλαδή συνυφασμένες με το Διεθνές Δίκαιο».
Ηκολούθησε ασθμαίνων ο καθηγητής ιστορίας του ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος ξιφουλκών υπέρ της «υποδοχής» ενός εκατομμυρίου προσφύγων πού θα στείλει ο Ερντογάν στην Αθήνα. Η εισήγησίς του είναι η αλλοίωσις του εθνικού κορμού! 

Ουδεμία έκπληξις. Προσφάτως ο κ. Λιάκος χαρακτήρισε την κυπριακή Κυβέρνηση ανεύθυνη για τις συμφωνίες με τρίτες χώρες περί εξορύξεως φυσικού αερίου ζητών να βάλουμε και την Τουρκία στο παιγνίδι. Αρχικώς έκρινε επιβεβλημένη την «υποδοχή» τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων, διότι «η Ελλάδα όπως και τα Βαλκάνια βρίσκονται απέναντι σε ένα πέταλο χωρών, από Αφρική έως Τουρκία, στο οποίο υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη, υπερχείλιση νεανικών ηλικιών, ενώ οι δικοί τους πληθυσμοί καταρρέουν και γηράσκουν».
 Μόνο με τους εξ ανατολών λαθρομετανάστες θα αντιμετωπισθεί η «πληθυσμιακή κατάρρευση» επεσήμανε ο κ. Λιάκος και υπεστήριξε ότι τα θέματα πού έπρεπε να απασχολούν την Ελλάδα είναι τα εξής: «Πώς θα τους ενσωματώσουμε, πού θα τους στεγάσουμε, πώς θα απασχοληθούν, πώς θα τους εκπαιδεύσουμε, πώς θα τους μάθουμε τη γλώσσα μας».
Πρό ημερών ο ίδιος είχε ισχυρισθεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού EastMed θα αποδειχθεί μοιραία. «Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, πού λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (πού έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες πού η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει.


Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία είναι καταδικασμένες να ζούν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τό… κερασάκι στην τούρτα απετέλεσε ο χθεσινός διορισμός του υπερασπιστού της Συμφωνίας των Πρεσπών και του σχεδίου Αννάν Νίκου Αλιβιζάτου στην «Επιτροπή 2021». Διάνα!

 Οι αρνητικές εντυπώσεις από την διεύρυνση της Επιτροπής μετριάζονται βεβαίως κάπως από την τοποθέτηση του ελληνοπρεπούς Διονύση Σαββόπουλου («πότε με τις αρχαιότητες πότε με Ορθοδοξία των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία») και του ναυάρχου, επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Παναγιώτου Χηνοφώτη, και άλλων προσωπικοτήτων. 
Η εντύπωσις πώς δεν απαντάμε αλλά στέλνουμε σήματα αδυναμίας θα ενισχύετο κι άλλο, αν δεν αντιδρούσαν χθές ο Προκόπης Παυλόπουλος από τα Ιωάννινα ο οποίος απήντησε στον Ερντογάν και Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από ημερίδα της ΕΣΗΕΑ. 
Ο κ. Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μπιζανομάχων, είπε ότι η απελευθέρωσις της πόλεως είναι «ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας». 
Μάλιστα υπεγράμμισε ότι πρόκειται για «δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, πρός κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου». 
Αναφερόμενος ειδικώς στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι οι Έλληνες «ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιβάλουμε τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. 
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το έδαφος, τα σύνορα και την ΑΟΖ, πού είναι και έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της ΕΕ. […] Η αυθαιρεσία της Τουρκίας ως πρός την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας» και ότι είναι παντελώς ανυπόστατο το «“ψευτομνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης”».
Είχε προηγηθεί η αυστηρά απάντησις του κ. Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του, πώς η Ελλάς είναι «διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό». 

«Είμαστε ένα κράτος πού έχει μιά πολυμερή εξωτερική πολιτική, πού πάντοτε όμως υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την σταθερότητα» και σημείωσε με έμφαση ότι η ελληνική Κυβέρνησις «επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, την Γαλλία, τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ».
Τά δύσκολα θα αρχίσουν πάντως όταν θα αναρτηθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ. Τότε θα είναι η σειρά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ομιλήσει με την ιστορία.
Πηγή: estianews.gr 
thumbnail
About The Author

0 comments