Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να δει κανείς το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μια οικονομική ευκαιρία για την χώρα. Όμως εάν δούμε πιο αναλυτικά το περιεχόμενο της επίσκεψης στην Αραβική Χερσόνησο είναι κυρίως μια γεωπολιτική κίνηση που συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αυτός ο συλλογισμός προκύπτει από τα εξής:
α) Η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς «παίχτες»στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει τον Αραβικό κόσμο.
β)Οι σχέσεις με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καλές και πρόσφατα ήταν έντονη η δυσαρέσκεια της για το ότι δεν προσεκλήθη στην διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
γ) Έχει φυσικό αέριο το οποίο θέλει να το διοχετεύσει μέσω του αγωγού East Med στην Δυτική Ευρώπη.
Για αυτούς τους λόγους τα πεδία συνεννόησης και συνεργασίας είναι ικανά να αντιληφθούμε την σημαντικότητα των διμερών σχέσεων και της επίσκεψης όχι μόνο στο επενδυτικό κομμάτι αλλά και στο γεωπολιτικό.
Η κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα δεδομένα έχει αποφασίσει και για την συμφωνία με τους Patriot στην Σαουδική Αραβία. Η μεταφορά τους είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Η κίνηση αυτή είναι σημαντική στο διπλωματικό πεδίο όχι μόνο με την Σαουδική Αραβία και τον Αραβικό κόσμο αλλά και με χώρες όπως η Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετέχουν και αυτές.Το συνολικό κόστος της διάθεσης της πυροβολαρχίας υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών με χώρες που έχουν στρατηγικά γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, στοχεύοντας στην διαφύλαξη των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η χώρα πρέπει να κινηθεί στην βάση των αμυντικών και διπλωματικών συνεργασιών με "παίχτες" που έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή και ταυτόχρονα να ισχυροποιείται αμυντικά προσβλέποντας στην άνοδο της διπλωματικής της ισχύς σε σχέση με την Τουρκία. Αλλά και να την προβληματίσει στρατιωτικά σε πιθανή απόφαση της να βάλει "φωτιά" στην περιοχή. Η ισχυρή άμυνα και η διπλωματική ισχύς είναι η μόνη διέξοδος για την χώρα για να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία της και όχι η Χάγη ή "Τουρκοποίηση" της χώρας μέσω της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας.
Ελεύθερος Αρθρογράφος
0 comments