Ο Πούτιν εγκατέλειψε τον Μαδούρο στην τύχη του;


Η Ρωσική κολοσσιαία επιχείρηση πετρελαίου Rosneft PJSC πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βενεζουέλα, στη Ρωσική κυβέρνηση, σε μία κίνηση ελιγμού, προκειμένου να αποφύγει τυχόν Αμερικανικές κυρώσεις, σε μία κλιμακούμενη μάχη μεταξύ Καράκας, Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Η Rosneft πωλεί τοπικά περιουσιακά στοιχεία παραγωγής, υπηρεσιών και εμπορίου σε κρατική επιχείρηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των μετόχων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, Mikhail Leontyev. 
Οι ΗΠΑ, επέβαλαν κυρώσεις σε δύο μονάδες της Rosneft νωρίτερα αυτό το έτος για τη λειτουργία στη Βενεζουέλα, χωρίς να προβούν σε κυρώσεις της εισηγμένης μητρικής επιχείρησης. Ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο, ο οποίος έχει προσκολληθεί στην εξουσία, του πλούσιου σε πετρέλαιο, αλλά όλο και φτωχότερου, Έθνους.
Ο αγώνας για τη Βενεζουέλα εντάσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική διαμάχη μεταξύ του Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αμφότερους να στρέφονται στο πετρέλαιο, ως όπλο επιλογής. Η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τη συμμαχία OPEC+ νωρίτερα αυτό το μήνα, θεωρήθηκε μέρος της στρατηγικής της για αποδυνάμωση της βιομηχανίας σχιστόλιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ
Αυτή η κίνηση, παρότρυνε τη Σαουδική Αραβία να ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών, ο οποίος έχει ωθήσει το αργό πετρέλαιο σε περίπου 20 δολάρια το βαρέλι, απειλώντας τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και τους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. 
Η κίνηση αυτή, προκάλεσε επίσης εικασίες, ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγές στα διάφορα κέντρα εξουσίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου για τις τιμές του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ, προσπάθησαν να κάνουν τη Σαουδική Αραβία να επιδείξει συγκράτηση – μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Ακόμη και όταν η αγορά πετρελαίου καταρρέει υπό τις διπλές πιέσεις μίας μαζικής πτώσης της ζήτησης και της συσσώρευσης επιπλέον παραγωγής, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία συνεχίζουν την υπεράντληση.
Εκπρόσωπος της επιχείρησης ανέφερε ότι μετά την έξοδό της από τη Βενεζουέλα, η Rosneft έχει το δικαίωμα να περιμένει από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πει ότι οι κυρώσεις «δε χρειάζεται να είναι μόνιμες». Επίσης, οι ΗΠΑ «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων για όσους αναλαμβάνουν  συγκεκριμένες, ουσιαστικές και πιστοποιημένες δράσεις, για να στηρίξουν τη Δημοκρατική τάξη στη Βενεζουέλα».
Η Ρωσία ελέγχει τη Rosneft με μόλις πάνω από το 50% των μετοχών της. Η BP Plc είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 19,8% και η QH Oil Investments του Κατάρ κατέχει το 18,9%.
Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Rosneft θα λάβει μερίδιο 9,6% του ιδίου κεφαλαίου της. Οι μετοχές αυτές θα κατέχονται κατά 100% από θυγατρική της Rosneft ως ταμειακό απόθεμα. Οι μέτοχοι της Rosneft θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τις μετοχές, δήλωσε ο Leontyev. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν ο έλεγχος της Ρωσίας επηρεάζεται ουσιαστικά.
Συμφωνίες χρέους
Εκτός από κοινές επιχειρήσεις με τη Rosneft, η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, προμηθεύει με αργό πετρέλαιο τη Ρωσική εταιρεία, στο πλαίσιο συμφωνιών προπληρωμής.
Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, η PDVSA μείωσε το κεφάλαιο του χρέους της σε 800 εκατομμύρια δολάρια. Η Rosneft, δεν αποκάλυψε το χρέος που απομένει στην έκθεση του τέταρτου τριμήνου, ωστόσο ο Otabek Karimov, αντιπρόεδρος εμπορίου της Rosneft, ανέφερε σε επενδυτές, ότι η PDVSA πραγματοποιεί τις πληρωμές όπως έχει συμφωνηθεί. 
Σύμφωνα με την Rosneft, οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου στη Βενεζουέλα συνδέονται με τις συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου που σύναψε με την PDVSA, πριν οι ΗΠΑ θεσπίσουν ευρείας κλίμακας κυρώσεις για επιχειρήσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας στις αρχές του 2019. Επίσης, ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες.
Πηγή: The Flag Report
thumbnail
About The Author

0 comments