Youm 7: Η πρόσφατη ιστορία της ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια

 Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας
 
Η αιγυπτιακή Youm 7, έχει ένα αφιέρωμα για τον ελληνικό ναυτικό όμιλο Αλεξάνδρειας και αναφέρεται στην συνεισφορά των Ελλήνων στη νεότερη ιστορία της αιγυπτιακής αυτής πόλης.


Η ιστορία του Ελληνικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας ξεκινά στην Αίγυπτο με τη μετανάστευση των Ελλήνων στη χώρα αυτή, ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρεια, όπου εγκαταστάθηκαν στην πόλη και εργάστηκαν σε διάφορα επαγγέλματα από το χαμηλότερο στο υψηλότερο, και το πρώτο πράγμα που ίδρυσαν ήταν ο Ελληνικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος, ο παλαιότερος φιλανθρωπικός σύλλογος στην Αίγυπτο, σημειώνει το δημοσίευμα.


Πρωτοστάτησαν οι Έλληνες


 Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1843 για να βοηθήσει τους φτωχούς Έλληνες στην Αίγυπτο.  


Μετά από χρόνια και στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο αριθμός των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες, και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια οντότητα στην οποία θα συγκεντρώνονταν, όπου θα ασκούσαν τον αθλητισμό, έτσι άρχισε η σκέψη ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου ήταν ο πρώτος θαλάσσιος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο που εξακολουθεί να στέκεται δίπλα στο Κάστρο της Αλεξάνδρειας.



 Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1909 και ήταν το πρώτο κλαμπ για θαλάσσια σπορ στον κόσμο.


Ιδρύθηκε από την ελληνική κοινότητα στην Αλεξάνδρεια, καθώς εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη ξένη κοινότητα στην Αίγυπτο.


 Ο σύλλογος δημιουργήθηκε αρχικά μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και ήταν δίπλα στο Ρας αλ Τεεν Παλάς και ήταν απλώς ένα ξύλινο οίκημα στην παραλία, και παρέμεινε σε αυτό το μέρος για αρκετά χρόνια.



Η κωπηλασία



Από εκείνη την εποχή οι Έλληνες στην Αλεξάνδρεια πρωτοδημιούργησαν το άθλημα των κωπηλασίας και στη συνέχεια των ιστιοπλοϊκών αγώνων, και εκείνη τη χρονική περίοδο ο σύλλογος αγόρασε σκάφη από την Ιταλία για κωπηλασία, και αυτά τα σκάφη υπάρχουν μέχρι σήμερα στο μουσείο του κλαμπ και δεν υπάρχουν σαν αυτά πουθενά στον κόσμο όπως και τα ονόματα των σκαφών.

 Μεταξύ αυτών ήταν του «Δία» της «Καλυψούς» και άλλα με ονόματα της ελληνικής αρχαιότητας.


Ο Όμιλος δημιούργησε σχολείο κωπηλασίας και ήταν το μοναδικό παγκοσμίως που εκπαίδευε το άθλημα της κωπηλασίας.



Το …χαρέμι του βασιλιά


Μετά από πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα το 1935, ο Βασιλιάς Φαρούκ ενοχλήθηκε από την παρουσία του συλλόγου δίπλα στο Παλάτι Ρας αλ Τεεν γιατί το χαρέμι ​​του ανακτόρου από τις βεράντες του,  έβλεπαν τους προπονητές και τους  ξένους αθλητές, οπότε αποφασίστηκε να μετακινηθεί το κλαμπ σε άλλο κοντινό μέρος, αλλά  να είναι κάπως μακριά από το παλάτι για να μην τους βλέπει το χαρέμι.


Πράγματι χτίστηκε ένα νέο κτήριο του Ομίλου και λειτούργησε το 1935.


 Το παλιό  ξύλινο οίκημα παλιό κλαμπ είχε αρχίσει να σαπίζει και  έμπαινα ποντίκια σε αυτό.


Το παλιό κλαμπ παρέμεινε έτσι και κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και το οίκημα έγινε η στρατηγική τοποθεσία του Ελληνικού Ναυτικού.


Μετά τον πόλεμο, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας ανέλαβαν το κόστος και ολοκλήρωσαν την  κατασκευή ενός νέου κτιρίου.


Έτσι ο όμιλος απέκτησε πάλι στέγη.

Ο νυν πρόεδρος του Ομίλου

Το κτήριο κόστισε περίπου 40 χιλιάδες λίρες. Το έτος 1959 εκλέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο.


Οι Έλληνες και ο αθλητισμός


Οι Έλληνες εισήγαγαν πολλά θαλάσσια αθλήματα στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων που ασκήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, όπως κωπηλασία και ιστιοπλοΐα, συμπεριλαμβανομένων αθλημάτων που οι Έλληνες μετέφεραν στην Αίγυπτο από άλλες χώρες για πρώτη φορά, όπως βόλεϊ στην παραλία, υδατοσφαίριση και κολύμβηση σε μεγάλες αποστάσεις, και οι ομάδες του συλλόγου πέτυχαν πολλά τοπικά και διεθνή πρωταθλήματα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.


 Η ομάδα υδατοσφαίρισης του συλλόγου είχε κατακτήσει την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ολλανδίας το 1920 όταν η  αλεξανδρινή ομάδα συμμετείχε με την ελληνική εθνική ομάδα και το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας ήταν από τον  αιγυπτιακό (ελληνικό) σύλλογο της Αλεξάνδρειας .


Σύμφωνα με το  αιγυπτιακό δημοσίευμα ο ελληνικός σύλλογος έχει ομάδες αλιείας και κυνηγιού οι οποίες έχουν λάβει πολλά βραβεία. Μάλιστα η ομάδα αλιείας του συλλόγου έχει κερδίσει πολλά πρωταθλήματα  καθ’ όλη της διάρκεια του 20ου αιώνα.


Youum7

thumbnail
About The Author

0 comments