Φωτό: Σλαβικό αλφάβητο
«Δεν υπάρχει σημείο ισότητας μεταξύ μιας γλώσσας και μιας φιλολογικής γλώσσας. Το ένα είναι μια οικογενειακή έννοια και το άλλο μια μορφή (της). Η βουλγαρική γλώσσα περιλαμβάνει την ιστορία και τις διαλέκτους και στη συνέχεια τον σύγχρονο λογοτεχνικό κανόνα. Όσο για την κατάσταση της λεγόμενης φιλολογικής γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας- η ιστορία και οι διάλεκτοί της είναι βουλγαρικά».
Αυτό δήλωσε η Άννα Κότσεβα, επίκουρος καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Γλώσσας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, σχολιάζοντας το πρόσφατα δημοσιευμένο φυλλάδιο «Η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην πρωινή εκπομπή της BTV Novinite, σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας των Σκοπίων Lider.
«Υπάρχει ένας γραπτός περιφερειακός κανόνας της βουλγαρικής γλώσσας στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μηχανικής (πολιτικών μηχανορραφιών) κατά τη διάρκεια του 1944-45. Από τότε, μιλάμε για την «επίσημη γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας». Η διατύπωση της, όποια και αν είναι, δεν ισχύει για το σύνταγμά μας, είπε.
Σύμφωνα με αυτήν, την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχηματίστηκαν τρεις γλωσσικές επιτροπές, η πρώτη εκ των οποίων ήταν στην πραγματικότητα γλωσσική και οι άλλες δύο πολιτικές, οι οποίες απέρριψαν τις οδηγίες απευθείας από το Βελιγράδι και τη Μόσχα.
«Η αρχική προσπάθεια σύμφωνα με τις εντολές του Βελιγραδίου ήταν η αποδοχή του σερβικού αλφαβήτου. Δεν έγινε αποδεκτό.
Το γράμμα "ъ" αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με απόστροφο και μέχρι σήμερα έτσι γράφεται στον ‘μακεδονικό κανόνα’, τόνισε η Κότσεβα.
Η ίδια υποστήριξε ότι η βουλγαρική επιτροπή έκανε πολλές παραχωρήσεις.
«Έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του όρου «κοινή ιστορία». Μέχρι το 1944-45 δεν είχαμε κοινή ιστορία αλλά υπάρχει μια ιστορία, επειδή υπάρχει μια πολιτική οντότητα, μία χώρα η Βουλγαρία», είπε κατηγορηματικά η Κότσεβα η οποία παρεμβαίνει τακτικά στο γλωσσικό ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, εκφράζοντας τις βουλγαρικές θέσεις.
0 comments