Αποκάλυψη: Πως η Βρετανική τεχνολογία εκτόξευσε την ανάπτυξη των τουρκικών UAV

Αποκάλυψη: Πως η Βρετανική τεχνολογία εκτόξευσε την ανάπτυξη των τουρκικών UAV
Των by Dan Sabbagh και Bethan McKernan

Η Τουρκία κατάφερε να παρακάμψει τις Αμερικανικές εξαγωγικές κυρώσεις που αφορούσαν τα φονικά drone, με την βοήθεια ενός πυραυλικού στοιχείου που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στην Άγκυρα να εξελιχθεί σε μία αναδυόμενη δύναμη των θανατηφόρων αυτών τεχνολογιών οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.

Η ζωτικής σημασίας βοήθεια από ένα πανεπιστήμιο στο Brighton έχει βοηθήσει την Τουρκία στον δρόμο της να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων οχημάτων στον κόσμο. Αποτελεί μία χώρα από τις πολλές που μιμήθηκαν τον τρόπο μάχης των ΗΠΑ ενάντια στον ”πόλεμο στην τρομοκρατία”.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις έναντι των Κουρδικών Δυνάμεων στην Συρία. Είναι υπεύθυνα για την δολοφονία 449 ατόμων, συμμετέχοντας στο ένα πέμπτο των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων.

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν πέντε τρομοκράτες του ΡΚΚ όπως ανέφερε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Η επίθεση έγινε στα ετεροδικούμενα σύνορα με το Ιράκ, θυμίζοντάς μας τον τρόπο δράσης των ΗΠΑ έναντι του Πακιστάν και της Υεμένης.

Αλλά ενώ τα ένοπλα μη επανδρωμένα Bayraktar TB2 drones κατασκευάζονται από τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί χωρίς τους πυραύλους Hornet, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την  EDO MBM Technology η οποία εδράζει σε ένα προάστιο του Brighton. Η κατασκευή τους έγινε περί το 2015.

Ένα άρθρο στην επιθεώρηση Jane’s Defence Review του Μαϊου 2016 αποκάλυψε πως οι πύραυλοι Hornet εξοπλίζουν τα Bayraktar TB2 και μάλιστα εδόθησαν στην Τουρκία σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο κατασκευής. Η τουρκική εταιρία Baykar βασίστηκε στους συγκεκριμένους πυραύλους για να αναπτύξει τους δικούς της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας διοικούν  έναν στόλο 86 Bayraktar, θέτοντας την χώρα ως μία σημαντική παγκόσμια δύναμη στον χώρο των μη επανδρωμένων. Ο χώρος αυτός κυριαρχείτο στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία Baykar δεν ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό της Βρετανικής προσφοράς στην ανάπτυξη και την τεχνολογία των ΤΒ2. Μετλα την δημοσίευση, ο Selçuk Bayraktar, γενικός διευθυντής της Bayrak, δήλωσε στο twitter πως η εταιρεία του δεν έχει αγοράσει τα συστήματα Hornet από τηνEDO MBM Technology, καθώς είχε σχεδιάσει ένα δικό της ”πολύ πιο προηγμένο μοντέλο με προσιτό κόστος”.

Ο Chris Cole, διευθυντής των Drone Wars στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: ”Αυτό που βλέπουμε είναι χώρες όπως η Τουρκία να γίνονται σημαντικός παράγοντας στην χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία, όπως οι ΗΠΑ, είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε στοχευμένες δολοφονίες εκτός των συνόρων της”.

Σήμερα το πεδίο είναι γεμάτο νέους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και τους Τουρκίας, αλλά και νέους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία βρίσκονται πίσω από τον εξοπλισμό των στρατευμάτων Khalifa Haftar στην Λιβύη.

Εν τω μεταξύ τα μη επανδρωμένα ΤΒ2 έχουν χρησιμοποιηθεί ως απάντηση προς τους αντιπάλους τους, την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη -σε διαμάχες κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται νεκροί από πυρά τουρκικών drone.

Ο στόχος της Τουρκικής κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει τα drone έναντι του ΡΚΚ, το οποίο εμπλέκεται σε μακροχρόνιες ένοπλες διενέξεις με την Τουρκία στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ.

Μία διπλωματική έκθεση των ΗΠΑ για το 2009, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω των Wikileaks, γραμμένη από τον Αμερικάνο πρέσβη στην Άγκυρα, James Jeffrey, ανέφερε: ”Η Τουρκία σε γενικές βάσεις στοχεύει να αναπτύξει το δικό της μη επανδρωμένο αερόχημα, με σκοπό να συνεχίσειτον πόλεμο έναντι του ΡΚΚ χωρίς την Αμερικανική βοήθεια”.

O Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος διοικούσε την Τουρκία αυτήν την περίοδο, ηγήθηκε μεγάλων προσπαθειών αγοράς των Αμερικανικών Predator drones, οι οποίες δεν είχαν αίσιο τέλος καθώς τις απέρριψε το Κογκρέσο, οδηγώντας την Άγκυρα σε μία εναλλακτική λύση.

Η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένα από τον Selçuk Bayraktar, έναν φιλόδοξο πρώην φοιτητή του ΜΙΤ, ο οποίος έχει παντρευτεί την νεότερη κόρη του Ερντογάν, την  Sümeyye.

Το σημείο ορόσημο ήταν ο Δεκέμβριος του 2015, όπου ένα Bayraktar πέτυχε για πρώτη φορά βολή με επιτυχία.

Η εκτόξευση του πυραύλου απαιτούσε την βοήθεια του συστήματος Hornet, ένα ”σύστημα μεταφοράς” το οποίο βρίσκεται στο Bayraktar και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία EDO MBM. Χρησιμοποιεί ”μικροπυρομαχικά”, μικρές βόμβες σχεδιασμένες να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του drone, που είναι σε θέση να βάλουν με ιδιαίτερη φονικότητα.

Είναι ένα εξεζητημένο κομμάτι του εξοπλισμού, το οποίο περιγράφεται από τους ειδικούς ως ”το έξυπνο χέρι” που διασφαλίζει πως τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από το drone εκτοξεύονται μακριά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες στόχου.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν πρώτη φορά από την EDO στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και στην συνέχεια από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015. Τα στοιχεία αυτά είναι προϊόν μελέτης τηςCeri Gibbons, μέλος της ερευνητικής ομάδας Brighton Against the Arms Trade, η οποία συνεργάζεται με την Guardian.

Τα Bayraktar TB2 έχουν φέρει επανάσταση στις επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας , καθώς παρακολουθούν πλήρως αλλά και περιορίζουν τις κινήσεις του ΡΚΚ. Είναι ικανά να πετάνε για 24 ώρες σε ύψος 7.300 μέτρων κουβαλώντας φορτίο 150kg. Ένα καλά εξοπλισμένο ΤΒ2 αποτελεί πυλώνα εθνικής υπερηφάνειας για την Τουρκία.

Βίντεο ντοκουμέντο που θα δείτε παρακάτω δείχνει ένα ένοπλο ΤΒ2 να καταστρέφει ένα πορτρέτο του ιδρυτή του ΡΚΚ, Abdullah Öcalan, στο όρος Darmiq κοντά στο Afrin. Η επιτυχία της επιχείρηση εορτάσθηκε σε όλη την χώρα με έντονο τρόπο-τόσο έντονο ώστε παραλίγο να σχεδιαστεί ένα βιντεοπαιχνίδι για το κινητό, όπου ο παίχτης επιχειρεί μέσω ενός drone στις περιοχές του Afrin όπου κατοικούν οι Κούρδοι της Συρίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.theguardian.com προσπελάστηκε από https://infognomonpolitics.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments