Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι σχήματος W με πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2021 και βίαιη επιβράδυνση το 2022 – Απορρυθμίζουν χρέος, ανεργία

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι σχήματος W με πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2021 και βίαιη επιβράδυνση το 2022 – Απορρυθμίζουν χρέος, ανεργία
Η Ελλάδα βγαίνει από το σοκ του κορωνοιού με επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών

Μετά την ανακοίνωση οικονομικών μέτρων 24 δισεκ. από την κυβέρνηση ή 13% του ΑΕΠ που θα έχουν κόστος 14 με 15 δισεκ. ευρώ ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδος δεν ενθουσιάστηκε. 
Τα μέτρα κινούνται στα όρια της μετριότητας.
Βέβαια από την άλλη κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη στην οικονομία αλλά παραμένει από τις χαμηλότερες οικονομικές παρεμβάσεις στην ευρωζώνη. 
Οι δύο τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα είναι το χρέος και η ανεργία.
Γιατί; 

1)Το χρέος όσο αυξάνεται ως προς το ΑΕΠ έχει άμεση επίδραση στο ετήσιο ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όταν η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βρεθεί άνω του 90% τότε η επίδραση στο ΑΕΠ είναι εμφανής, μια χώρα με χρέος 70% του ΑΕΠ μπορεί να έχει καλύτερη αναπτυξιακή συμπεριφορά από μια χώρα με 120% χρέος προς ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα βρεθεί με σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 200% εξέλιξη που εκ των πραγμάτων καθηλώνει την πορεία ανάκαμψης. 
Το 2021 η Ελλάδα θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο στο ΑΕΠ όχι γιατί η οικονομία έχει πάρει θετική πορεία αλλά γιατί προηγήθηκε το σοκ του 2020.
Το 2022 η οικονομική ανάπτυξη βίαια θα επιβραδυνθεί.

2)Η ανεργία αποτελεί ίσως τον πιο δυναμικό δείκτη της οικονομίας. 
Στις ΗΠΑ που έφθασαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στα 38 με 39 εκατ σημαίνει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 17% με 18% καθώς μέρος των νέων ανέργων σταδιακά θα αρχίσουν να απορροφώνται από την αγορά εργασίας. 
Μελέτες δύο πανεπιστημίων του Chicago και Michigan αναφέρουν ότι μετά από κάθε ύφεση για να αναπληρωθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας ή και να μειωθεί η αύξηση της ανεργίας απαιτούνται 3 έως 5 χρόνια. 
Επίσης έως το 40% των χαμένων θέσεων εργασίας υπάρχει μεγάλη δυσκολία να αναπληρωθούν εύκολα. 
Η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 120 χιλιάδες στο βασικό σενάριο και θετικό σενάριο και 180 χιλιάδες στο δυσμενές σενάριο.
Η ανεργία πρέπει να απορροφηθεί τάχιστα καθώς υπάρχει κίνδυνος η συντήρηση της ανεργίας να χτυπήσει σε πολλούς τομείς της οικονομίας και μαζί και στην αύξηση των προβληματικών δανείων. 

Γιατί ανάκαμψη τύπου W

H ανάκαμψη τύπου W είναι το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. 
Το 2019 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε +1,90%
Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -7% με -8% 
Το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό +4% με +4,5% 
Το 2022 το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο +2%.
Προφανώς ούτε το -7% δικαιολογείται στην Ελλάδα, ούτε το +4% δικαιολογείται στην Ελλάδα, το 2020 ήταν μια χρονιά σοκ λόγω κορωνοιού, το 2021 θα είναι μια χρονιά κάλυψης του χάσματος, όμως εν συνεχεία η Ελλάδα θα επανέλθει στα γνώριμα επίπεδα, της ράθυμης πορείας του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος. 
Η συμπεριφοά του ελληνικού ΑΕΠ στο διάστημα 2019 με 2022 δείχνει ένα σχήμα W με την δεύτερη υψηλή και χαμηλή κορυφή όμως να μην επαναλαμβάνονται. 

Η Ελλάδα βγαίνει από το σοκ του κορωνοιού με επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών 

Η Ελλάδα πρέπει να συγκριθεί με την περίοδο προ του κορωνοιού ας υποθέσουμε Δεκέμβριο 2019 και την περίοδο μετά τον κορωνοιό ας υποθέσουμε Ιανουάριο 2021.
Συγκρίνοντας αυτές τις περιόδους καταγράφεται
-Επιδείνωση στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 200% 
-Επιδείνωση της ανεργίας 
-Επιδείνωση στην οικονομία το πρωτογενές πλεόνασμα αντικαταστάθηκε με δημοσιονομικό έλλειμμα. 
Άρα η Ελλάδα βγαίνει από τον κορωνοιό με χειρότερους όρους παντού και ειδικά στο χρέος που ήταν και παραμένει μη βιώσιμο. 
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί όταν επανέλθει η κανονικότητα για τα καλά να εναρμονιστεί με τους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής της Commission κοινώς η περίοδος της χαλαρότητας θα λήξει και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα προσαρμογών καλύπτοντας τις μαύρες τρύπες με λιτότητα. 
Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την κρίση του 2020, κάνει μια διαχείριση κρίσεως που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. 
Όμως τα επόμενα χρόνια θα κριθεί από την επαναφορά της λιτότητας που θα επιβάλλουν οι δανειστές. 

www.bankingnews.gr
thumbnail
About The Author

0 comments