Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ. Τι τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.
Συνάντηση εργασίας με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ελληνικού Υπουργείου, στο επίκεντρο ετέθησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
FM @NikosDendias met w/ #RussiaAmbassador Andrey Maslov at@GreeceMFA – bilateral & regional issues discussed / Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με Πρέσβη Ρωσικής Ομοσπονδίας A.Maslov στο Υπουργείο Εξωτερικών – διμερή & περιφερειακά θέματα στο επίκεντροpic.twitter.com/LdbsHDOTl7
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA)June 25, 2020
Η συνάντηση των δύο διπλωματών έλαβε χώρα εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, στη Λιβύη.
Άλλωστε, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει και στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιτήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Ειρήνη».
Τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται ακόμη μία προσπάθεια για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας στην πολύπαθη χώρα. Μάλιστα, τις εν λόγω διαβουλεύσεις στηρίζει και η Μόσχα, η οποία τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης του διαλόγου, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.
«Έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση» τόνισε προσφάτως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Πρόσθεσε δε ότι η μη στρατιωτική λύση αποτελεί βασικό πυλώνα όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή των διεθνών διακηρύξεων, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης
Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.
Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA, ο οποίος έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ.
Πηγή:Σπούτνικ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου