Επίσκεψη Νίκου Δένδια στην Τυνησία - Η σημασία της Τύνιδας στο θέμα της Λιβύης


Γιώργος Σκαφιδάς
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει για συνομιλίες στην Τυνησία, μια χώρα με ιδιαίτερη «αξία» εξαιτίας όσων συμβαίνουν στη Λιβύη αλλά και στον άξονα Γαλλίας-Τουρκίας
«Η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σήμερα στη Λιβύη […] Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του έναν ξένο ηγέτη: τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ. Δηλώσεις θα έκανε όμως από τη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ο 62χρονος Τυνήσιος πρόεδρος, υπό την ευθύνη του οποίου εντάσσεται και η τυνησιακή διπλωματία, υπογραμμίζοντας για παράδειγμα ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη έχει μόνο «προσωρινή νομιμοποίηση» και ότι εκείνη θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει τη θέση της σε μια «νέα νόμιμη κυβέρνηση» που θα προκύψει μέσα από «τη βούληση του λιβυκού λαού».
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, στις 29 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τυνησία για συνομιλίες με την ηγεσία του εκεί υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόκειται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.
Η Τυνησία έχει ιδιαίτερη «αξία» στην τρέχουσα συγκυρία, ειδικά ένα λάβει κανείς υπόψη όσα συμβαίνουν στη γειτονική Λιβύη. Ως χώρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λιβύη, βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις του λιβυκού εμφυλίου. Ενδεικτικές της ανησυχίας και οι δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος έχει αποκηρύξει κατ’ επανάληψη ως καταστροφική μια ενδεχόμενη διχοτόμηση της Λιβύης. Σημειωτέον ότι στην Τυνησία έχει άλλωστε τα κεντρικά της και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (United Nations Support Mission in Libya - UNSMIL).
Ως πρώην γαλλική αποικία, η Τυνησία βρίσκεται όμως κοντά και στη Γαλλία, όχι μόνο γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά-εμπορικά, με την υποσημείωση βέβαια ότι η Γαλλία διανύει στην παρούσα φάση μια περίοδο εντονότατης αντιπαράθεσης στις σχέσεις της με την Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, λέγεται πως είχε τον Δεκέμβριο του 2019, με «φρέσκο» ακόμη τότε το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ, προσεγγίσει και τον Καΐς Σαγιέντ κατά τη διάρκεια ξαφνικής επίσκεψής του στην Τυνησία, ζητώντας να επιτραπεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν την επικράτεια της Τυνησίας ως εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, πράγμα που όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Πηγή: ethnos.gr


Θα φέρει κάτι ο Δένδιας από την Τυνησία; – Με το βλέμμα στη Λιβύη η επίσκεψη
Σαρακινός Βαγγέλης
Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη και μια σειρά άλλων παραμέτρων, οι οποίες άπτονται ή είναι επακόλουθα αυτής. Η Ιταλία, μετά την Άγκυρα, επιχείρησε μια προσέγγιση και με την Τρίπολη του Σάρατζ, η Αίγυπτος προωθεί την πρωτοβουλία της και θέτει “κόκκινες γραμμές”, ενώ ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τυνησία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο, αφού, εκτός από τις συνομιλίες με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγεντ, και τον πρωθυπουργό, Ελιές Φαχφάχ. Οι συζητήσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Έμφαση θα δοθεί βεβαίως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με βασικά στοιχεία την τουρκική επέμβαση και την προειδοποίηση της Αιγύπτου για τη Σύρτη. Θα συζητηθούν επίσης το Μεσανατολικό και οι σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ, ενώ αναμένεται να υπογραφεί Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Σε διπλό ταμπλό 
Η επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία κρίνεται σημαντική, καθώς η χώρα αποτελεί μαζί με την Αίγυπτο και την Αλγερία την τριμερή επιτροπή για τη Λιβύη. Ο ρόλος της Τύνιδας γίνεται, όμως, ακόμη πιο σημαντικός, μετά την ανεξήγητη, φαινομενικά, απόφασή της, να εκφράσει επιφυλάξεις και να αρνηθεί να στηρίξει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Μια άρνηση, μέσω της οποίας συντάχθηκε, στην έκτακτη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, την περασμένη Τρίτη, με το Κατάρ και τη Σομαλία. Με δύο χώρες δηλαδή, που είναι έξω από τις ζώνες των δικών της συμφερόντων.
Με την απόφασή της αυτή, η Τύνιδα δεν βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη μόνον με την πλειονότητα (17 στις 21) των αραβικών χωρών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Καΐρου, αλλά και με το σύνολο των χωρών του Μαγκρέμπ και της βόρειοανατολικής Αφρικής. Περιοχές δηλαδή με τις οποίες έχει κοινά συμφέροντα και χρειάζεται την καλή συνεργασία μαζί τους.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ και η Σομαλία, χώρες στις οποίες η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις, αντέδρασαν στα σημεία 7 και 8 της πρότασης Σίσι, στα οποία τονίζεται η ανάγκη της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από το έδαφος και τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η Σομαλία μάλιστα, στην οποία υπάρχει σημαντική δράση τζιχαντιστών αντέδρασε και στο σημείο 11 της πρότασης, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων, ανάμεσά τους και οι τζιχαντιστές που μετέφερε ο Ερντογάν από τη Συρία στην αφρικανική χώρα.Περίεργη στάση 
Το περίεργο με την Τύνιδα είναι ότι οι αντιδράσεις της στην αιγυπτιακή πρόταση εστιάζονται μόνον στην τελευταία φράση του σημείου 7, όπου γίνεται σαφής προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση των σημερινών μετώπων στην κλιμάκωση της κρίσης. Με απλά λόγια, η Τυνησία, με τη στάση της στον Αραβικό Σύνδεσμο, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ των επιθέσεων κατά της Σύρτης.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
thumbnail
About The Author

0 comments