Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία. Η Αθήνα κινείται το τελευταίο διάστημα τόσο σε διπλωματικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο.
Κύριος στόχος της χώρας μας είναι η ''σφυρηλάτηση'' συμμαχίων στην Α. Μεσόγειο, με σκοπό να ''βυθιστούν'' τα πλάνα του Ρ. Τ. Ερντογάν.
Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, Μητσοτάκης και Νετανιάχου θα υπογράψουν ισχυρή στρατιωτική συμφωνία, η οποία θα έχει σαν στόχο να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.
Στο ''φως'' της δημοσιότητας έρχονται νέες πληροφορίες για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Αθήνας-Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ ενδιαφέρεται για συμμετοχή στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαγωνισμό, όπως ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Συγκεκριμένα ενδιαφέρεται στην συμπαραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου και του νέου εθνικού οχήματος (περιλαμβανομένου και των τροχοφόρων θωρακισμένων). Επιπλέον ενδιαφέρεται για την ΕΑΒ (επισκευές και συντήρηση αεροσκαφών) την ΕΛΒΟ, για τα συστήματα κυβερνοάμυνας, για ναυπηγεία κτλ.
Ηδη το υπουργείο Αμυνας υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ για την ενοικίαση (με το σύστημα leasing) αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπου Heron) για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την εναέρια επιτήρησή τους. Τα ισραηλινά drones μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους (που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρισα) και διαθέτουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και ένα πακέτο ηλεκτρονικής νοημοσύνης.
Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου το Heron προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως η επιτήρηση, ή φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κτλ. Εκείνο που αναμένεται από την επίσκεψη στο Ισραήλ είναι ανάμεσα στα άλλα πολιτικά και διπλωματικά οφέλη που θα υπάρξουν θα είναι και η ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.
Το Ισραήλ πρόκειται σε λίγες ημέρες να επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ) δεν περιορίζεται μόνον σε διπλωματικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο, αλλά επιδιώκεται να υπάρξει συνεργασία και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ετοιμότητα το ΠΝ
Eπτά φρεγάτες, μία κορβέτα και ένα πετρελαιοφόρο... Αυτή είναι η «σύνθεση» της τουρκικής ναυτικής αρμάδας που πλέει διαρκώς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η Τουρκία κάνει «προβολή ισχύος» στη Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη την ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Έτσι λοιπόν υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αλλά και γενικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον 'Εβρο, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία προχώρησαν σε ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας με έμφαση στη διακλαδικότητα και στην εκτέλεση σύνθετων ρεαλιστικών σεναρίων.
Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν κατά το δυνατό και οι τρεις κλάδοι όπως άλλωστε επιβάλλεται στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Ακόμα και σε απλές ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στη νησιωτική χώρα είδαμε παρουσία μαχητικών με τα στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομών να καταδεικνύουν στόχους από το έδαφος ή ακόμα και μέσα από τη θάλασσα και τα ''γεράκια'' να προχωρούν σε ''χειρουργικά χτυπήματα'' ακριβείας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων εκπαιδεύονται σε σενάρια με χρήση JTAC (Joint Terminal Attack Controller) και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία ειδικά σε ακριτικά νησιά ακόμα και σε μικρές νησίδες ή βραχονησίδες.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα ''καυτό'' σκηνικό, με την χώρα μας να είναι πανέτοιμη για όλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου