Οι «επαναστάτες της μάσκας» και «η θεωρία συνομωσίας του κοροιδοιού».

 


Του Πολυχρόνη Καρσαμπά , Δικηγόρου.


Η άρνηση της πραγματικότητας είναι ενστικτώδης μηχανισμός άμυνας και αυτοπροστασίας από την ψυχολογική κατάρρευση, όταν προκύπτουν επώδυνα, δυσάρεστα και δύσκολα διαχειρίσιμα γεγονότα στη ζωή του ατόμου. Πλήττει άπαντες, σε ποικίλο βαθμό και έκταση, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμπειρίας, εκπαίδευσης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, απλώς μεταβάλλεται το εκάστοτε αντικείμενο της άρνησης.

 

Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, σε περιόδους σοβαρών κρίσεων, υπό την επήρεια του μηχανισμού άρνησης,  έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας, επειδή φαίνεται ότι αυτές ικανοποιούν σημαντικές ψυχολογικές ανάγκες τους, όπως η ανάγκη για γνώση και βεβαιότητα, η ανάγκη για ασφάλεια και αυτονομία και η ανάγκη για αυτοεκτίμηση».

 

Η ανάγκη των ανθρώπων να προσφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας και μύθους δεν είναι καινούργια. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων και δη υγειονομικών. Η ανθρωπότητα μετατόπιζε διαχρονικά τις ευθύνες της για τους λοιμούς και τις επιδημίες, αποδίδοντάς τες σε ανώτερες, άφαντες δυνάμεις. Πολύ πριν από τους αρνητές του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2), στην Αφρική κάθε επιδημικό κύμα του Έμπολα συνοδεύεται από σωρεία μύθων και ψευδών ειδήσεων.   Το ίδιο και με τον HIV. Παρότι 38 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με HIV/AIDS και περίπου τρία εκατομμύρια μολύνονται κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται με το AIDS, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο HIV είναι ακίνδυνος. Ή ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Ή ότι δεν υπάρχει καν. Ακόμη περισσότεροι, βέβαια, θεωρούν ότι ο ιός έχει παραχθεί τεχνητά σε εργαστήριο.

 

Έτσι λοιπόν εδώ και εβδομάδες, οι εγχώριοι επαναστάτες του Κόβιντ,  βαφτίζουν τον Κόβιντ  «κοροιδοιό» (και φυσικά κορόιδα όσους «πιστεύουν» στην ύπαρξή του), αρνούνται την ύπαρξή του, αρνούνται να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, διαδίδουν ότι το σύστημα παρουσιάζει ψεύτικους νεκρούς, ή βαφτίζει θύματα του Κόβιντ ασθενείς που πέθαναν από άλλη αιτία, βλέπουν , πίσω από την πανδημία και τα μέτρα αποτροπής της, μια παγκόσμια συνομωσία κατά των ατομικών ελευθεριών των κοινωνιών,  εισάγουν στην κεντρική σκηνή της συνομωσίας τον Μπιλ Γκέιτς που «κατασκεύσε» τον ιό (που δεν υπάρχει) για να μας τσιπάρει, έχοντας ήδη έτοιμο το εμβόλιο, ενώ στην διάδοση του ιού , που έχει μια δισυπόστατη φύση, και υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτόχρονα, παίζει σοβαρό ρόλο το νέο δίκτυο 5G!!!!

 

Πέραν του γεγονότος ότι η πίστη τέτοιων θεωριών και η διάδοση τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία, και ευνοεί την διάδοση του ιού, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η ερμηνεία της συλλογικής ανοησίας, δεν είναι αρκετή. Χωρίς να θέλω να μειώσω τον ρόλο των ανόητων στη διάδοση αυτών των θεωριών, δεν είναι αφελείς όλοι όσοι τις διακινούν.

Εκτός από αυτούς που το κάνουν  για να αποκομίσουν κέρδη ή φήμη, υφίστανται κρατικοί και μη, μηχανισμοί,  που θέλουν να δημιουργήσουν τοξικό κλίμα και να αποδιοργανώσουν κοινωνίες, κράτη και ομοσπονδίες για δικά τους πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη. Τέτοιο ρόλο στην ευρεία διάδοση των ψευδολογιών γύρω από την πανδημία έχει παίξει το Κρεμλίνο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον. Τα κίνητρα όλων αυτών είναι σαφή και προφανή.

Το σημαντικό όμως είναι ότι , με την αποδοχή και την διάδοση τέτοιων θεωριών , οι κοινωνίες σκιαμαχούν με τον αόρατο εχθρό και αφήνεται η κυρίαρχη ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της,  να παίζει μόνη της μπάλα στο γήπεδο της λογικής και του ρεαλισμού!

Ποιά , η κυρίαρχη ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της , που στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε Lockdown , γιατί διέθετε μονό 400 κλίνες εντατικής θεραπείας και έκλεισε άρον άρον την χώρα για να αποφύγει τις εκατόμβες θυμάτων της κοινωνικής αμεριμνησίας και υγειονομικής ανεπάρκειας!!!

Ποιά , η  ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της ,  που στην Ελλάδα ετοιμάζει τις νέες κοινωνικές εκατόμβες με το σχέδιο Πισαρρίδη, το οποίο μετατρέπει την εργασία σε εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε δούλους-πράγματα,  πετώντας στα σκουπίδια εργασιακές κατακτήσεις δύο αιώνων.

Ποιά , η ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της,  που στην Ελλάδα , έφερε μία ακόμα χρεωκοπία και τρία μνημόνια και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας για 100 χρόνια.

Ποιά , η ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της, που στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την εθνική της κυριαρχία, τα θαλάσσια σύνορά της  και τον ορυκτό της πλούτο  στο διηνεκές.

Ποιά , η ολιγαρχική ελίτ και η ιδεολογία της, που στην Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο αβοήθητη στον 3ο Αττίλα και σφύριζε αδιάφορα , αν και εγγυήτρια δύναμη, όταν ο Νεοσουλτάνος έκανε έρευνες εντός της χαραγμένης από το 1994 ΑΟΖ.

 

Και οι «επαναστάτες της μάσκας», σκιαμαχούν με τα φαντάσματα και τους ανεμόμυλους, σαν τον περίφημο ήρωα του Θερβάντες, παρέχοντας στο «καθεστώς», την ποθητή νομιμοποίηση, για την ανεμπόδιστη προσβολή των ατομικών ελευθεριών και ηθικό πλεονέκτημα, στην λήψη μέτρων περιοριστικών των ελευθεριών για την προάσπιση της δημόσιας υγείας,  που το ίδιο υποβάθμισε και διέλυσε με τα τρία μνημόνια!!

 

Όχι κύριοι, μπορεί το παγκόσμιο πρόβλημα χρέους , να προσπαθήσουν οι αγορές να το «κρύψουν» προσωρινά πίσω από την πανδημία του κορωνοιού, μπορεί το καθεστώς της νεοτερικότητας να συγκλονίζεται από τις αντιφάσεις του και την αδυναμία του να επιτύχει σημείο ισορροπίας με τις στοιχειώδεις ανάγκες των κοινωνιών, μπορεί το προσολώνειο κρατοκεντρικό σύστημα της εποχής μας να σπαράσσεται από τις συγκρούσεις και τις αντινομίες του,  να έχει ανατραπεί το διεθνές σύστημα ισορροπίας δυνάμεων και να ξαναμοιράζεται ο Κόσμος, αλλά δεν είναι ηλίθιες να αυτοκτονήσουν,  για να μας υποτάξουν!!!

thumbnail
About The Author

0 comments