Στις 401 έφτασαν από τις αρχές του χρόνου οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Αριθμός ρεκόρ που καταδεικνύει την ξεκάθαρη διάθεση της Άγκυρας να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα επιζητώντας προφανώς με κάθε τρόπο ελληνική αντίδραση και δημιουργία επεισοδίου.
Σχεδόν όσες υπερπτήσεις είχαν πραγματοποιήσει τα τουρκικά αεροσκάφη την τελευταία δεκαετία τις έχουν ήδη κάνει μέσα στο 2020. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της τουρκικής προκλητικότητας. Από το 2010 έως και το 2019 είχαν καταγραφεί συνολικά 450 υπερπτήσεις. Και μάλιστα υπήρχαν χρονιές τις οποίες οι γείτονες πέταξαν ελάχιστα πάνω από τα νησιά μας όπως το 2012 όταν οι υπερπτήσεις ήταν μόλις 3. Πέρυσι είχε σημειωθεί ρεκόρ με τον αριθμό να φτάνει τις 219, ενώ φέτος διπλασιάστηκαν.
Και δεν φτάνει το γεγονός ότι οι υπερπτήσεις έχουν εκτιναχθεί, τα τουρκικά αεροσκάφη φέτος πέταξαν έπειτα από δεκαετίες και πάνω από τον ‘Εβρο ενώ δεν δίστασαν να παραβιάσουν Εθνικό Εναέριο Χώρο και να πετάξουν ακόμα και πάνω από μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος ενώ έφτασαν στο σημείο να προσεγγίσουν και τη Λήμνο όπου βρίσκεται η 133 Σμηναρχία Μάχης η οποία φιολοξενεί αεροσκάφη επιφυλακής.
Οι περιγραφές των Ελλήνων ιπτάμενων οι οποίοι καλούνται και αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά είναι χαρακτηριστικές για το θράσος των Τούρκων πιλότων οι οποίοι λειτουργούν ξεκάθαρα κατόπιν διαταγών. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά τους προσεγγίζουν από «ώρα 6», φτάνουν δηλαδή στην «ουρά» των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση αναπνοής και σε παραμέτρους πυροβόλων, απτόητοι οι Τούρκοι χειριστές συνεχίζουν την πτήση τους πάνω από τα ελληνικά εδάφη σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και αφού έχουν εκτελέσει τη διατεταγμένη αποστολή, συχνά στρέφουν ανατολικά χωρίς καν να εμπλακούν με τα ελληνικά «γεράκια».
Η εκτίναξη των υπερπτήσεων έρχεται την ώρα που η ‘Αγκυρα σχεδόν καθημερινά ζητά την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και απαιτεί να σταματήσει κάθε άσκηση ακόμα και μικρής κλίμακας πάνω στα νησιά μας. Και οι παράλογες τουρκικές απαιτήσεις δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά οι γείτονες πλέον εκδίδουν και navtex με τις οποίες ζητούν την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών επικαλούμενοι δήθεν τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία έχουν ήδη «κουρελιάσει» όπως και κάθε έννοια δικαίου.
Ταυτόχρονα με την παραβατικότητα στον αέρα η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να συνεχίζει την πίεση και στη θάλασσα με τις navtex για έρευνες του Oruc Reis να έχουν φτάσει τις οκτώ μέσα σε τρεις μήνες. Η νέα ανανέωση της ναυτικής οδηγίας για παραμονή του ερευνητικού μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν αναμενόμενη με την Αθήνα να περιμένει και νέα ναυτική οδηγία ανατολικά μετά τις 23 Νοεμβρίου. Η Τουρκία διενεργεί όπως υποστηρίζει τρισδιάστατες έρευνες με το επόμενο βήμα της να είναι ενδεχομένως η κάθοδος γεωτρύπανου στην περιοχή ακόμα και πριν ολοκληρωθεί το 2020.
Σε αυτή το ενδεχόμενο συνηγορούν η ρευστή κατάσταση στις ΗΠΑ, η ατολμία της Ευρώπης να πάρει σκληρές αποφάσεις αλλά και η οικονομική κατάρρευση στην Τουρκία η οποία ίσως οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σε μια πιο επιθετική κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. ‘Ομως για την Αθήνα η ενεργοποίηση πλωτού γεωτρύπανου όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη θα προκαλέσει αντίδραση, η οποία δεν θα περιοριστεί στην παρακολούθηση του πλοίου και του τουρκικού στόλου ο οποίος θα το συνοδεύει.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
0 comments