Τα ισραηλινά πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει δεκάδες αρμενικά τανκς, θωρακισμένα οχήματα, προηγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και εξοπλισμό πυροβολικού. Αυτό τοποθετεί τέλεια τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις παραμέτρους του συμβατικού πολέμου – μια κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ από το 1985. Οι εχθροί του Ισραήλ έχουν προσαρμοστεί σε μη συμβατικά μέσα και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στον ασύμμετρο πόλεμο, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ένας συμβατικός πόλεμος με το Ισραήλ πιθανότατα θα είναι ανεπιτυχής.
Περάσανε οι ημέρες των συγκρούσεων και της μαζικής κινητοποίησης στρατευμάτων. Οι πόλεμοι του Ισραήλ στην πρόσφατη ιστορία ήταν κατά κύριο λόγο προσπάθειες για τον περιορισμό των πυραύλων μη κρατικών φορέων προς ισραηλινές πόλεις, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια μέτωπα. Ένας τέτοιος Ισραηλινός εχθρός, το Ιράν, λειτουργεί οπλίζοντας στρατιωτικούς αντιπροσώπους στη Γάζα και, πιο ανησυχητικά, τη Χεζμπολάχ, με το πρόγραμμα πυραύλων με καθοδήγηση ακριβείας. Το IDF εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ έχει πάνω από 130.000 πυραύλους.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών καθοδηγείται, κυρίως ως αποτέλεσμα της εκστρατείας «πολέμου-μεταξύ-πολέμων» του IDF για να σταματήσει η παραγωγή και η αποστολή των κατευθυνόμενων πυραύλων στη Χεζμπολάχ και το Ιρανικό Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουράς (IRGC) στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ . Αν και το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ και τον άμεσο σχηματισμό IRGC στο Ιράν στη Συρία ως μια από τις πιο κρίσιμες απειλές για την κρατική ασφάλεια λόγω των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων τους, οι πιθανότητες να τοποθετηθούν δομές πυροβολικού στο Γκολάν είναι απίθανες.
Επί του παρόντος, η κύρια απειλή από αυτές τις ομάδες είναι η χρήση των μη συμβατικών επιθέσεων. Αυτές οι επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη κατευθυνόμενων πυραύλων, της εκσκαφής σηράγγων στο έδαφος του Ισραήλ για απαγωγές και η πιθανή χρήση πυραύλων ακριβείας. Όλα αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει συμβατικά μέσα πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Λειτουργούν σχεδόν εξ ολοκλήρου ως αντάρτες ή εκτοξεύοντας πυραύλους προς το έδαφος του Ισραήλ. Όπως ισχύει, η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη συγκέντρωση πληροφοριών, του επιτρέπει να κρατήσει το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας.
Κατά τη διάρκεια της πραγματικής σύγκρουσης, τα προηγμένα συστήματα άμυνας θα ήταν το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Παραμένει ασαφές εάν τα αργότερα πυρομαχικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μπορεί να λειτουργήσουν έναντι ενός μη συμβατικού αντιπάλου. Ακριβώς όπως οι εχθροί του Ισραήλ προσαρμόστηκαν σε μη συμβατικές μεθόδους με την πάροδο των ετών, μπορούν να επιχειρήσουν με άλλες νέες στρατηγικές τις οποίες το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει. Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να αναπτύσσει νέα μέσα για την καταπολέμηση διαφόρων νέων απειλών.
Το πρόσφατο κύμα ευνοϊκών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του ωθεί περαιτέρω την πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου στα βασίλεια της αδυναμίας. Ο Λίβανος και η Συρία είναι οι μόνοι κρατικοί φορείς στα σύνορα του Ισραήλ που εξακολουθούν να θεωρούνται εχθροί. Και οι δύο χώρες εξαθλιωμένες από κυρώσεις ή εμφύλιο πόλεμο, δεν έχουν κανέναν συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης του Ισραήλ. Τα μαθήματα που παίρνει το ίδρυμα ασφάλειας του Ισραήλ από τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές. Ενώ η νοημοσύνη και η στρατιωτική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υψίστης σημασίας, είναι απαραίτητο να δούμε τις εξελίξεις μέσω του συνεχώς εξελισσόμενου φακού της ισραηλινής στρατιωτικής στρατηγικής και ασφάλειας, προσαρμόζοντάς τες ανάλογα.
0 comments