Εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50, ατρακτίδια SNIPER, τερματικά LINK-16: Σημαντικά όσο τα Rafale


Πρόκειται ασφαλώς για πολύ καλό νέο… Καλύτερο από όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Δηλώσαμε ανεπιφύλακτα υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού των 38 μαχητικών F-16C/D Block 50 εξαρχής, αναλύοντας τους λόγους. Η παράλληλη προμήθεια ατρακτιδίων στοχοποίησης (TGP) τύπου SNIPER, καθώς και τερματικών Link-16 και για τους τρεις Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστά το εν λόγω πρόγραμμα το πρώτο πραγματικά ουσιαστικό για την αναβάθμιση του αξιόμαχου των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, μετά την προμήθεια των μαχητικών Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F-16V…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς όταν χρειάζεται να γράψουμε κάτι για να αποδώσουμε εύσημα. Είναι κάτι που οι συνθήκες και οι εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν συχνά να κάνουμε. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο ο εκσυγχρονισμός των 38 ελληνικών F-16C/D Block 50 στο επίπεδο Block 50+ Advanced. Το DP είναι σε θέση να γνωρίζει ότι και το Συμβούλιο Αρχηγών Αρχηγών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εξέτασε και ενέκρινε την προμήθεια.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η αγορά 30 ατρακτιδίων (TGP – Targeting Pods) στοχοποίησης εδάφους (και αέρος…) , τύπου AN/AAQ-33 SNIPER, καθώς και τερματικών LINK-16 που προορίζονται για το ΣΑΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, κέντρα διοίκησης και ελέγχου του Ελληνικού Στρατού καθώς και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι λόγοι για τους οποίους θεωρούμε το πρόγραμμα αυτό ζωτικής σημασίας και εξόχως αποδοτικό για την αναβάθμιση των ικανοτήτων της ελληνικής άμυνας, είναι οι ακόλουθοι:

– Πρώτα από όλα, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ο κορμός της δύναμης μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Που είναι το F-16. Δημιουργείται δηλαδή μία δύναμη 122 αξιόμαχων μαχητικών για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, με χαμηλό κόστος. Που εξασφαλίζεται από τα απάρτια και τα συστήματα που θα προκύψουν από τα εκσυγχρονισμένα F-16V και θα ενσωματωθούν στα Block 50, αλλά και από ένα δεύτερο παράγοντα που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τώρα.


Είναι πρόβλημα το ότι δεν εκσυγχρονίζονται και τα F-16C/D Block 30. Και αυτή όμως η εξέλιξη έχει και θετική πλευρά… Θα υπάρξει σημαντικό απόθεμα ανταλλακτικών για τα εκσυγχρονισμένα F-16C/D Block 50+ Advanced.

– Η προμήθεια 30 ατρακτιδίων SNIPER, ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ τα όπλα ακριβείας της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναφερόμαστε στις βόμβες καθοδήγησης λέιζερ (LGB – Laser Guided Bombs) που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μαζικά σε περίπτωση επιχειρήσεων, επειδή τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατρακτιδίων στοχοποίησης που έχει στη διάθεσή της (το παλιό LANTIRN) είναι μικρός.

Λόγω της παλαιότητας του συστήματος, έχει τερματιστεί η υποστήριξή του από την Αμερικανική Αεροπορία, από τη στιγμή που και η παραγωγή του διακόπηκε εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια. Όταν αντικαταστάθηκε από το εξοπλισμένο με νέους αισθητήρες LANTIRN ER.

– Το οπλοστάσιο προσβολής στόχων στο έδαφος με μεγάλη ακρίβεια, θα καταστεί λοιπόν πλήρως αξιοποιήσιμο μέσω του SNIPER και θα αποκτηθεί παράλληλα η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του. Από τη στιγμή που τα ατρακτίδια μπορούν αν διανεμηθούν σε τρεις τουλάχιστον πολεμικές Μοίρες (από 10 έκαστη…) μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των συλλογών LGB που διαθέτει η ΠΑ και παράλληλα να αποκτηθούν και όπλα ακριβείας νέας γενιάς, δυνατοτήτων STAND OFF, όπως η έκδοση καθοδήγησης λέιζερ της αυτοπροωθούμενης βόμβας AASM-HAMMER (SBU-64), ή της οικογένειας SPICE.

– Τα ατρακτίδια SNIPER μπορούν να μετατρέψουν τα μαχητικά από τα οποία φέρονται σε πλατφόρμες ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance). Οι αισθητήρες του ατρακτιδίου μπορούν μέσω LINK-16 να παρέχουν εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε επίγειες ή θαλάσσιες πλατφόρμες, από μεγάλες αποστάσεις και ύψη της τάξης των 30.000 ή και των 40.000 ποδών!

Η παρακολούθηση των κινήσεων με άλλα λόγια των τουρκικών σκαφών επιφανείας, δεν είναι απαραίτητο να γίνονται μόνο με το ατρακτίδιο DB-110, όπως έγινε τους περασμένους μήνες…

– Σημειώστε τέλος, ότι το ατρακτίδιο SNIPER έχει πιστοποιηθεί στα Rafale του Κατάρ, όσο και στα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά θελήσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα προγράμματα, μπορεί κάλλιστα υπό το πλεονέκτημα της ομοιοτυπίας να αξιοποιήσει SNIPER στα Rafale που θα παραλάβει, αλλά και στα Mirage 2000-5Mk.2.

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια τερματικών LINK-16, το μόνο που έχουμε να πούμε, είναι ότι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια… Είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ η επιχειρησιακή αξία αυτής της επιλογής.

Αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι κέντρα επιχειρήσεων μονάδων Πυροβολικού ή Τεθωρακισμένων του Ε.Σ., μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και ελεγκτές στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μπορούν όχι μόνο να μοιράζονται στοιχεία στοχοποίησης, αλλά και να “βλέπουν” μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας της ΠΑ.

Θα μπορούν δηλαδή να παίρνουν εικόνα από τα 18 Rafale, από τα 84 F-16V, από τα 38 F-16C/D Block 50+ Advanced, από τα EMB-145H Erieye, αλλά και από τα P-3H του Πολεμικού Ναυτικού και τα MH-60R. Με απόλυτη ασφάλεια (από παρεμβολές) και σε πραγματικό χρόνο!

Οφείλουμε επομένως να αποδώσουμε τα εύσημα στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ γι’ αυτό το πολύ σημαντικό βήμα προς την έμπρακτη καθιέρωση του όρου διακλαδικότητα και την πλήρη υιοθέτηση της, απολύτως αναγκαίας για τα σύγχρονα επιχειρησιακά δεδομένα, φιλοσοφίας των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Η πραγματική αξία ενός προγράμματος, μίας προμήθειας ή συνδυασμού προμηθειών, κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον αντίκτυπο που έχει στην αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ισχύει απόλυτα. Για τους λόγους που αναφέραμε.

Ευχόμαστε την ταχεία και χωρίς προβλήματα ολοκλήρωσή του. Φυσικά θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, στοιχεία και οποιαδήποτε κριτική, με το που θα γνωστοποιηθούν επίσημα τα έγγραφα που θα στείλει η Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.defence-point.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments