Η Ρωσία προετοιμάζεται για το μέλλον
Fabien Bazzanka/ Réseau International 14-1-21
.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
.
Η Ρωσία μόλις έκανε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία “αποδολαρισμού”. Για πρώτη φορά, η Μόσχα βλέπει το ποσοστό του χρυσού στα συναλλαγματικά της αποθέματα να ξεπερνά το ποσοστό του δολαρίου. Είναι η Μόσχα πρόδρομος; Ο Fabrice Drouin Ristori, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Or.fr/GoldBroker.com, απαντά στο Sputnik .
.
Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να μειώσει την έκθεσή της σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και μόλις έφτασε σε ένα ορόσημο σε αυτή την μακροχρόνια διαδρομή. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg or.fr, η Ρωσία έχει πλέον πολύ περισσότερο χρυσό στα συναλλαγματικά της αποθέματα από δολάρια. Το ποσοστό του χρυσού στα 583 δισεκατομμύρια αποθεμάτων της Ρωσίας ανήλθε στο 23% στα τέλη Ιουνίου. Όσο για τα περιουσιακά στοιχεία “made in America”, τώρα αντιπροσωπεύουν μόνο το 2%.
.
Για να δούμε πόσο μακριά έχουν φτάσει, αρκεί να δούμε ότι το 2018 το δολάριο αντιπροσώπευε το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας .
.
“Αυτή είναι μια θεμελιώδης τάση που έχουμε δει τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό. Ο στόχος είναι να συσσωρεύσει ένα εντελώς πολιτικά ουδέτερο περιουσιακό στοιχείο ελεύθερο από κάθε επιρροή”, δήλωσε στο μικρόφωνο του Sputnik ο Fabrice Drouin Ristori, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Or.fr/GoldBroker.com και ειδικός στο πολύτιμο μέταλλο.
.
Η Μόσχα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά του χρυσού τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και 40 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε διάστημα πέντε ετών για την απόκτηση του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg .
Μια στοχαστική στρατηγική
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας επωφελήθηκε από την αύξηση κατά 26% των τιμών των κίτρινων μετάλλων μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Σε πρόσφατη έκθεση, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι αγόρασε χρυσό αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ίδρυμα ανέφερε ότι σταμάτησε τις αγορές χρυσού το πρώτο εξάμηνο του 2020 για να επικεντρωθεί στις δικές του εξορυκτικές δραστηριότητες και να πιέσει τις τράπεζες της χώρας να εξάγουν περισσότερα. Ο στόχος; Αύξηση του συναλλάγματος της Ρωσίας σε ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
.
“Η ρωσική στρατηγική αποδεικνύει ότι ο χρυσός είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση σε περίπτωση γεωπολιτικών εντάσεων. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει ότι ο χρυσός είναι ένα ουδέτερο περιουσιακό στοιχείο που θα είναι πάντα αποδεκτό”, δήλωσε ο Fabrice Drouin Ristori.
.
Στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο του 2019, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Είναι σαφές ότι αυτές οι βαθιές αλλαγές [στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα] απαιτούν την προσαρμογή των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επανεξετάζοντας το ρόλο του δολαρίου, το οποίο, αφού έγινε αποθεματικό νόμισμα, έχει γίνει ένα μέσο πίεσης από τη χώρα έκδοσης στον υπόλοιπο κόσμο».
Οι νομισματικές επιλογές της Μόσχας φαίνεται να συνάδουν με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, το μερίδιο των πληρωμών σε δολάρια ΗΠΑ στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε από 80 σε 68% μεταξύ 2013 και 2017. Ταυτόχρονα, το μερίδιο του ευρώ αυξήθηκε από 9 σε 16% και το ρούβλι αυξήθηκε από 10 σε 14%. Η κίνηση ήταν λιγότερο έντονη όσον αφορά τις εισαγωγές, με το ποσοστό του δολαρίου να αυξάνεται από 41 σε 36%.
.
Η επιθυμία να απαλλαγούν από το δολάριο αντικατοπτρίζεται επίσης στις πωλήσεις όπλων της Ρωσίας. Η Μόσχα κατέχει μεγάλη θέση στην αγορά αυτή με το 21% των παγκόσμιων εξαγωγών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).
.
Τον Οκτώβριο του 2018, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που πωλούνται στην Ινδία θα πληρωθούν σε ρούβλια.
.
Ακόμη και το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας, μείωσε τις επενδύσεις του σε δολάρια το 2020. Άλλα νομίσματα, Έχουν προτιμηθεί άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γιουάν ή το reminibi.
.
Όπως εξήγησε ο Βλάντιμιρ Κολίτσεφ, Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, “τα γεωπολιτικά κίνητρα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τη δομή των αποθεμάτων του Εθνικού Ταμείου Πλούτου”. “Είμαστε περισσότερο συγχρονισμένοι με την κεντρική τράπεζα”.
.
Σύμφωνα με τον Fabrice Drouin Ristori, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ρωσία ωθείται στον «αποδολαρισμό είναι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει δράση κατά αρκετών ρωσικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών άμυνας και πληροφοριών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: Όσον αφορά το ζήτημα των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε Ρώσους και Κινέζους ιδιώτες και εταιρείες, το γεγονός δεν μας εκπλήσσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό μια εχθρική πολιτική έναντι της χώρας μας. Και φυσικά, θα ακολουθήσει η απάντηση, όχι μόνο με κανόνα τη συμμετρία, αλλά θα συναγάγουμε πρόσθετα συμπεράσματα που θα καλύψουν το σύνολο των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων”.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταχραστεί τη θέση τους”
Ο Fabrice Drouin Ristori δήλωσε: «Η Ρωσία απομακρύνεται από το δολάριο επειδή αποτελεί στόχο κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Η Μόσχα προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από ένα πολιτικοποιημένο πράσινο δολάριο”.
.
“Η απόδολαροποίηση της Ρωσίας μπορεί να είναι σε πλήρη εικόνα σήμερα, αλλά είναι μια μακροχρόνια στρατηγική. Η Μόσχα γνωρίζει ότι ο χρυσός επιστρέφει στο νομισματικό σύστημα. Είναι μια σαφής τάση. Η Ρωσία προετοιμάζεται για το μέλλον και ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία εκτός του δολαρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταχραστεί τη θέση τους και ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα», καταλήγει ο εμπειρογνώμονας.
.
Πηγή: : https://fr.sputniknews.com/economie/
Πηγή: https://infognomonpolitics.gr
0 comments