«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους

«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους

Προς την τουρκική Dardanel οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης η οποία το τελευταίο διάστημα είχε αποδυθεί στην προσπάθεια να γυρίσει σελίδα και να αποφύγει την οριστική πτώχευση.

Στην κούρσα διεκδίκησης της Καλλιμάνης είχαν μπει το fund του πρώην επικεφαλής της Eurobank, Νίκου Καραμούζη, η Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιτζηλαίου, και ένα επενδυτικό fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εταιρεία ήταν σε αναζήτηση επενδυτή εδώ και τέσσερα χρόνια και κομβικό ρόλο στη διαδικασία έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Impala αποχώρησε από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας τη στάση των βασικών μετόχων της εταιρείας και τις αξιώσεις που διαρκώς προέβαλαν, ως υπερβολικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η τουρκική εταιρεία κρίθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες ως η πλέον συμφέρουσα, ενώ αναμένονται οι απαραίτητες εγκρίσεις, τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας, όσο και από τα αρμόδια εταιρικά όργανα.

Πτώχευση: Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας της Καλλιμάνης

Η Καλλιμάνης που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια το 1956 αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα ρευστότητας και δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.

Οι λόγοι που την οδήγησαν την «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία Κατεψυγμένων Τροφίμων» σε αυτή την κατάσταση ήταν ο υψηλός δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, όταν η ύφεση χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα και εγχώριους ομίλους.

Παράλληλα τον ρόλο της έπαιξε και η αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών.

To τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και τις απλήρωτες υποχρεώσεις που άφησε προς την «Καλλιμάνης».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο το 2018 όταν αποχώρησε απροσδόκητα η Pillarstone, η οποία ανέλαβε να καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, να το υποβάλει στις τράπεζες για να προχωρήσει η διάσωση της εταιρείας.

Ωστόσο τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια αφήνοντας πίσω πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία η Καλλιμάνης, βαρύνεται με συνολικό δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, (ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός είναι αυτός της χρήσης του 2015). Το 2016 ο τζίρος της σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στα 31,9 εκατ. από 39,383 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4,149 εκατ. ευρώ από 7,574 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ το 2014.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως με την Dardanel είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της Καλλιμάνης, επισημαίνοντας πως δύσκολα θα καταφέρει η εταιρεία να αποφύγει την πτώχευση εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στην εύρεση νέου επενδυτή.

xristika.gr

thumbnail
About The Author

0 comments