.
Λιγότερο διεφθαρμένη κατά μία θέση η Ελλάδα για το 2020 σύμφωνα με τον «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η Ελλάδα με 50 βαθμούς βρίσκεται στη 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.
Ενώ στη πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα ανέβηκε μια θέση από το 2019 που βρισκόταν στην 60η θέση. Το 2018 βρισκόμασταν στην 67η θέση. Οσο πιο μακριά από τη κορυφή της βαθμολογία τόσο μεγαλύτερη η διαφθορά.
Όπως ο ίδιος ο Οργανισμός υπογραμμίζει η διαφθορά των κρατών έχει καταλυτική σημασία σε καιρό πανδημίας.
Το Ισραήλ τώρα που προηγείται στους εμβολιασμούς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στην 35η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στο παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Το Ισραήλ βαθμολογήθηκε με 60 στα 100, μόλις εννέα βαθμούς πάνω από την οριοθέτηση των διεφθαρμένων χωρών, ανέφερε ο Δείκτης Αντιλήψεων Διαφάνειας (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας. Ο βαθμός για το 2020, όπως και το 2019, έρχεται μετά την πτώση της βαθμολογίας του Ισραήλ τρία χρόνια στη σειρά μεταξύ 2017 και 2019. Το 2016, το Ισραήλ κατέλαβε την 28η θέση στον κόσμο με βαθμολογία 64.
Το Ισραήλ κατέλαβε την 25η θέση από τις 37 χώρες του ΟΟΣΑ, ανέφερε η έκθεση. «Η χαμηλή θέση του Ισραήλ στον δείκτη διαφθοράς είναι ιδιαίτερα σοβαρή το 2020, όταν η πανδημία μαίνεται μεταξύ μας», δήλωσε ο συνταξιούχος δικαστής Nili Arad, πρόεδρος της Ισραηλινής Διεθνούς Ένωσης Διαφάνειας – Shvil, που εκπροσωπεί το Ισραήλ στο Transparency International.
«Η έλλειψη διαφάνειας στις κυβερνητικές δραστηριότητες αποτελεί απειλή που οδηγεί σε δυσπιστία και έλλειψη συνεργασίας από το κοινό ενώ αντιμετωπίζει τη χειρότερη υγεία και οικονομική κρίση της χώρας. Παρακολουθούμε την παραβίαση των θεμελίων της δημοκρατίας, σε μια εποχή που οι ηγέτες είναι ύποπτοι για εγκλήματα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συνεχιζόμενης υποκίνησης ενάντια στο δικαστικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης.
«Δυστυχώς, η είσοδος του 2021 δεν αποτελεί καλό σημάδι, όσον αφορά τη συνολική πτυχή της κορώνας και των τέταρτων εκλογών στο τέλος», συνέχισε ο Arad.
«Ελπίζουμε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και διδάγματα για την αύξηση της διαφάνειας, την ενίσχυση και την προστασία των αξιών της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση και αποφυγή των επιπτώσεων της διαφθοράς, με τρόπο που θα αντικατοπτρίζεται στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς στην ερχόμενα χρόνια. ”
Από τότε που ξεκίνησε το 1995, το CPI με έδρα το Βερολίνο ήταν ένας από τους κορυφαίους δείκτες τάσεων διαφθοράς στον κόσμο, με 100 κεφάλαια παγκοσμίως.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Πηγή: kourdistoportocali
0 comments