Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Η HAF δεν σταματά στα RAFALE και τους METEOR: Κλείνει παλιούς λογαριασμούς και οπλίζει από τώρα τα VIPER

Stand Off αυτοκατευθυνόμενο Anti Radiation βλήμα το οποίο φέρουν τα F-16 BLK 50, 52+ & 52+ADV της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτογραφία ΓΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο «πεντάλογος» των όπλων τακτικής και τ’ ατρακτίδια Sniper, που πάνω από μια 8ετία έχουν ζητηθεί από την Πολεμική Αεροπορία, μετατρέπονται μέσα από τα 105 υπό- προγράμματα που φτάνουν από τις 11 Ιανουαρίου στη βουλή και μετά, σε μια πραγματικότητα που δίνει τη δυνατότητα της ισχυρότατης γροθιάς στην Πολεμική Αεροπορία.

Ήδη πριν κλείσει η δύσκολη χρονιά που πέρασε, είχαμε επισημάνει στη σελίδα μας, βάσει των πληροφοριών που έφταναν, πως η Πολεμική Αεροπορία και ο Α’ ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, επιχειρεί να κλείσει «λογαριασμούς» του παρελθόντος, ώστε η HAF να είναι ένας από τους απόλυτους πρωταγωνιστές στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τα F-16 της ΠΑ μπορούν να φέρουν βλήματα BVR ΑΙΜ-120 B, C-5, C-7 (ΑΜRΑΑΜ). Φωτογραφία ΓΕΑ

Το Αεροπορικό Επιτελείο, σιωπηρά συνεχίζει μια τιτάνια προσπάθεια, έναν αγώνα μεγάλης απόστασης για να καλύψει ότι μπορεί, ώστε η αναγνωρισμένη διεθνώς Πολεμική Αεροπορία, ν’ αποτελέσει και στο μέλλον μια από τις ισχυρότερες και υπερσύγχρονες αεροπορίες στην περιοχή. Τα διαφορετικά υπό-προγράμματα δημιουργούν ένα «πακέτο» όπλων που ισχυροποιεί τον μεγάλο στόλο των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και αυτά τα όπλα που έρχονται προς γνωμοδότηση στο κοινοβούλιο, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και να γίνουν υπό-προγράμματα, αφορούν την ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας, τα 84 μαχητικά F-16, που μετατρέπονται σε Block 70 Viper αλλά και τα έως σήμερα Block 50, όπου με τις παρεμβάσεις της ίδιας της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μετατραπούν σε Block 52+ Advanced.

  • Τον πρώτο λόγο όμως την ερχόμενη Δευτέρα έχει ο «αστερισμός» των μαχητικών 4,5 γενιάς RAFALE, όπου για δυο ημέρες ο νόμος- πλαίσιο θα γίνει φύλλο και φτερό στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ την Πέμπτη βαίνει προς ψήφιση στην ολομέλεια.    

Την ώρα που οι πάντες στο υπουργείο άμυνας και τα επιτελεία τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το 2021 αποτελεί τη χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού, λόγω του γεγονότος της επικείμενης απόφασης για την κλάση της φρεγάτας με την οποία η Γαλανόλευκη θα συνεχίζει να κυματίζει με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο τις επόμενες δεκαετίες στα νερά του Αρχιπελάγους και πέρα από αυτό, το Αεροπορικό Επιτελείο θωρακίζει ουσιαστικά την επιβιωσιμότητα των «γερακιών» με τα νέα αυτά όπλα.

Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημείωναν ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανά 15θήμερο και για ένα διάστημα περίπου 4-5 μηνών, θα φέρνει αυτά τα υπό-προγράμματα στη βουλή. Και εδώ υπάρχει ένας βασικός στόχος που είναι, εντός του 2021 ορισμένα από αυτά τα όπλα να προστεθούν στην «πυριτιδαποθήκη» της Πολεμικής Αεροπορίας, ακόμη κι αν τα Viper ή τα 38 F-16 της Αγχιάλου δεν έχουν μετατραπεί ακόμη στις νέες εκδόσεις τους.

«Έξυπνη» γροθιά για την Πολεμική Αεροπορία

Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για τη δημιουργία Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην βάση της Καλαμάτας ήταν μόνο η αρχή όπως φαίνεται καθώς το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να δώσει τεχνογνωσία στην Ελλάδα αλλά και δικά του όπλα.

  • Το Spice, «ορμώμενο» από το Ισραήλ, είναι οι συλλογές καθοδήγησης που προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης ΜΚ 83 των 1000 και ΜΚ 84 των 2000 λιβρών και από σκέτο σίδερο με πυροσωλήνα, τις μετατρέπει σε έξυπνα όπλα, δηλαδή θα έλεγε κανείς πως αυτό είναι το Ισραηλινό JDAM. Η καθοδήγησή τους γίνεται με GPS και η Πολεμική Αεροπορία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν είχε προμηθευτεί τα F-16 Block 52 Adv, το 2009. Και τότε είχε υπάρξει έντονη κινητικότητα για την απόκτησή του, πλην όμως τα φιλόδοξα σχέδια γι’ αυτό το Stand off όπλο μεγάλου βεληνεκούς για όλα τα Block 52+, δεν προχώρησε καθώς μεσολάβησαν οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και οι περικοπές των κονδυλίων για την άμυνα.

Και η αξιόπιστη τεχνογνωσία του Ισραήλ δεν σταματά στο Spice διότι ακολουθεί και το Rampage. Κύριο πλεονέκτημα αυτού του νέου όπλου είναι ότι δεν απαιτεί πιστοποίηση με το λογισμικό του F-16 καθώς προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στο αεροσκάφος και χωρίς υψηλό κόστος.

  • Το Rampage, πρώην ρουκέτα πυροβολικού EXTRA (EXTended Range Artillery), προσφέρει τη δυνατότητα πλήγματος στα F-16 σε στόχους άνω των 150 χλμ. Οι ίδιοι οι αεροπόροι κάνουν λόγο για ένα όπλο «Game Changer» στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Οι Harpoon είναι το αντι-πλοϊκό βλήμα όπου με την ένταξή του στο Ελληνικό οπλοστάσιο αυξάνεται κατακόρυφα η δυνατότητα προσβολής κατά στόχων επιφανείας καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τον φόβο και τρόμο του τουρκικού ναυτικού που είναι οι πύραυλοι Exocet οι οποίοι από τα Mirage 2000 περνούν στο νέο «τρόμο» του τουρκικού Επιτελείου, τα μαχητικά RAFALE.
  • Το νέο HARM είναι ένα ακόμη θανάσιμο εργαλείο κατά της εχθρικής αεράμυνας. Πρόκειται για τη νέα γενιά του γνωστού βλήματος που φέρει το ήδη δοκιμασμένο AGM-88 και προστίθενται μια μονάδα GPS με κεφαλή κατεύθυνσης με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται δραματικά η ακρίβειά του έναντι των εχθρικών ραντάρ.
  • Σ’ ότι αφορά τον πύραυλο αέρος- αέρος ΑΙΜ-120 C7 (Amraam), είναι η βελτιωμένη έκδοσή του για αερομαχίες πέραν από τον ορίζοντα του ιπταμένου. Διαθέτει αυξημένο βεληνεκές επιτρέποντας την προσβολή εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις που αγγίζουν τα 100 χλμ. Αυτό το όπλο είναι πολλαπλασιαστής ισχύος των νέων VIPER διότι χάρις στο ραντάρ AESA που βλέπει μακρύτερα, ο κάθε αεροπόρος θα μπορεί να βάλει σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις.
F-16 block 52 της ΠA “φορτωμένο” με βλήματα air to air AIM-2000 (IRIS-T) και ΑΙΜ-120. Φωτογραφία ΓΕΑ

Όλο αυτό το πακέτο εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και γίνει σταδιακά πραγματικότητα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε όλο του το εύρος έχει δυο τεράστια πλεονεκτήματα.

Δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας κι αυτό θα είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και δεύτερον Επιτέλους, απαλλάσσει τον στόλο των F-16 από τα όπλα παλαιάς κοπής, δηλαδή τις βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Πηγή: https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου