Ξημερώνει “Μαύρη” Δευτέρα για την Τουρκία – Η λίρα βυθίζεται στις ασιατικές αγορές και “ο Μπάιντεν έδωσε πράσινο φως για κουρδικό κράτος” λέει η Άγκυρα (βίντεο)

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Τεράστια οργή επικρατεί στην Τουρκία καθώς υπάρχει βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω με τον David Brownstein, τον αναπληρωτή απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, να συμμετέχει στους εορτασμούς της Περσικής Πρωτοχρονιάς (Newroz) μαζί με τον Στρατηγό Mazloum, τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων SDF/YPG.

Ο Ερντογάν δέχεται εισηγήσεις για διάβημα (τουλάχιστον) και για λήψη μέτρων εναντίον των ΗΠΑ καθώς η κίνηση αυτή έχει εκληφθεί στην Άγκυρα ως  “πράσινο φως” στην δημιουργία κουρδικού μορφώματος!

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Koύρδου Στρατηγού Mazloum!

Αυτό είναι το ένα μόνο σημείο.

Eπίθεση ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας

Το δεύτερο θέμα, είναι η σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ για την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στην ανακοίνωση του Λευκοί Οίκου γίνεται λόγος για “ αδικαιολόγητη κίνηση που είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω, στο διεθνές κίνημα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η εξέλιξη είναι βαθύτατα απογοητευτική.

Οι χώρες πρέπει να εργάζονται να ενδυναμώνουν τις δεσμεύσεις τους ώστε να εξαφανιστούν φαινόμενα βίας εναντίον των γυναικών και να μην απορρίπτουν διεθνείς συνθήκες που έχουν σχεδιαστεί να προστατεύουν τις γυναίκες και να τιμωρούν τους κακοποιούς. Πρόκειται για ένα βήμα προς τα πίσω.

Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για αύξηση της γυναικείας βίας στην Τουρκία, το πρώτο έθνος που υπέγραψε τη σύμβαση” αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Έσπασε το φράγμα των 8 δολ 

“Μαύρη Δευτέρα” προμηνύεται για την Τουρκία καθώς στις ασιατικές αγορές η λίρα έσπ[ασε το φράγμα των 8.09 δολαρίων.

Χτες, ο Ερντογάν “ξήλωσε” (ξανά) τον κεντρικό τραπεζίτη. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

 


Πηγή: https://warnews247.gr

thumbnail
About The Author

0 comments